Екскурзия в Северна Корея: права и задължения на туриста
Екскурзия в Северна Корея: права и задължения на туриста / БГНЕС

През последните три години, откакто Ким Чен-ун стана севернокорейски лидер, се е удвоил интересът към туристически пътувания в Северна Корея, отбелязва в. "Дейли телеграф". Туристи, които искат да опознаят Северна Корея, която и досега си остава загадка за мнозина, плащат на специална туристическа фирма по 3125 британски лири за 19-дневна екскурзия. Те имат възможността да посетят основните забележителности на Пхенян, в това число и площад "Ким Ир-сен", както и демилитаризираната зона по границата с двете Кореи. Ако уцелят подходящия момент, те могат дори да наблюдават проявите по време на фестивала Ариран, когато 100 000 души участват в масов танц.

Всяко движение на туристите обаче е контролирано от зачислен им задължително севернокорейски екскурзовод, който буквално диктува на посетителите какво могат да направят или да видят и с кого може да се срещнат. Туристите например трябва да засвидетелстват уважението си към Великия лидер Ким Ир-сен, като поставят венец в подножието на 20-метрова статуя, издигната в негова чест.

Тъй като няма директни полети от Великобритания за Северна Корея, туристите трябва да сменят самолета в Пекин. В Северна Корея посетителите няма да имат достъп до интернет или до чужди телевизии и де факто се оказват отрязани от света, отбелязва БТА.

От 2011 година броят на британците, посещаващи Северна Корея, се е увеличил два пъти.

През 2011 година, когато на власт дойде Ким Чен-ун, след като баща му Ким Чен-ир почина, Пхенян поръча на туристическата агенция "Риджънт холидейс" да допусне само 7 туристически групи в страната. За тази година са планирани 14 групи. Туристите не се плашат от съобщенията за жестоките методи за наказание, които се прилагат в страната, и за неспазването на правата на човека, нито от заплахата от ядрена война.

Представителят на "Риджънт холидейс" Карл Мидоуз казва, че Северна Корея рядко се е озовавала извън новинарските лидове, откакто Ким Чен-ун дойде на власт през 2011 година. "Това поднови интереса към страната и доведе но повишаване на търсенето на екскурзии в последната страна в света, следваща твърда комунистическа линия", посочва Мидоуз. Той подчертава, че мнозина дори не знаят, че могат да посетят Северна Корея като туристи.

Мидоуз признава, че туристите, озовали се в страната, трябва да се съгласят да спазват строги правила, но допълва, че "човек трябва да е преднамерено глупав, за да се забърка в някакви проблеми". Хотелското настаняване в Северна Корея варира по качество, но туристите в столицата са настанявани в типични за Европа хотели три или четири звезди.

Според Карл Мидоуз част от парите на туристите несъмнено отиват в ръцете на правителството, но туризмът създава работни места за хората и поддържа много фирми.

Фирмата "Риджънт холидейс" предлага и по-кратки и по-евтини пътувания до Северна Корея, като най-краткият вариант от тях е за четири дни и струва едва 995 британски лири. В цените на всички пътувания са включени туристическа виза, ескурзоводско обслужване, храна, хотелско настаняване и полета от Пекин до Северна Корея и обратно.