До 15 септември ЕС ще отмени извънредните временни предпазни мерки, приети на 2 май, срещу вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна, съобщи Европейската комисия.

Временните мерки бяха приети заради логистични затруднения по отношение на тези стоки в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия и при условие, че държавите от ЕС не поддържат едностранни мерки, се отбелязва в съобщението. 

Комисията допълва, че за още една година беше удължено решението за отпадане на митата за вноса от Украйна. Посочва се, че това е силно свидетелство за непоколебимата подкрепа на ЕС за Украйна, което ще помогне на украинските производители и износители.

Според ЕК временните ограничения за вноса на някои земеделски стоки все още са необходими заради липсата на достатъчно възможности за съхранение на зърно преди събирането на реколтата в петте посочени страни от ЕС. Ако транзитът на украински стоки е възпрепятстван от неоправдани изисквания в една или няколко от петте държави, комисията ще направи оценка, се пояснява в съобщението. 

В складовете на българските производители има над 3 млн. тона пшеница

Ограниченията за украинския земеделски внос трябваше да продължат до днес. До септември се предвижда този внос да бъде предлаган на пазара в ЕС, освен в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. През тези пет страни вносът на тези стоки ще може да се превозва транзитно към някоя от останалите страни в ЕС или за износ.

По-рано днес говорител на ЕК уточни, че все още земеделците в петте засегнати от украинския внос държави не са получили договорените обезщетения от ЕС за общо около 100 милиона евро. Причината е, че Унгария все още не е премахнала едностранните мерки срещу украинския внос, поясни той.