/ БТА
Трима мъже откриха днес огън с автоматично оръжие по автомобили в задръстване близо до еврейско селище в окупирания Западен бряг, близо до Йерусалим, като убиха един човек и раниха още осем, съобщи израелската полиция, цитирана от Франс прес.

Нападението е извършено близо до селището Маале Адумим, разположено на магистрала между Йерусалим и Мъртво море, се казва в изявление на полицията.

Насилието на Западния бряг, увеличило се още преди началото на войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" в Газа на 7 октомври, оттогава само се разраства.

Израелската полиция определи днешната атака като терористичен акт.

"Трима терористи /.../ излязоха от автомобила си и започнаха да стрелят с автоматично оръжие по автомобилите в задръстването по пътя към Йерусалим. Двама терористи бяха неутрализирани на място. При претърсване беше открит още един, който се опита да избяга, но също беше неутрализиран", посочи полицията.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

Според израелската служба за вътрешно разузнаване "Шин Бет", нападателите са трима млади палестинци от района на Витлеем: Мохамед Зауахра (26 г.), брат му Кадам (31 г.) и Ахмед ал Уахш (31 г.). 

 Атаката е извършена няколко дни след като в Южен Израел, близо до град Кирят Малахи, бяха застреляни двама души.
Западният бряг е арена на чести нападения от страна на палестинци срещу израелци и почти ежедневни операции на израелската армия, при които нерядко има жертви сред мирното население.

По данни на палестинското министерство на здравеопазването в Рамала от началото на войната в Газа израелските войски и заселници са убили най-малко 400 палестинци на Западния бряг, отбелязва АФП.
 
Алексей Маргоевски/БТА