Джулиан Асандж
Джулиан Асандж / Gulliver/Getty Images
Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж ще говори следващата седмица пред Съвета на Европа в Страсбург и това ще бъда първата му публична поява, откакто бе освободен от затвора през юни, предаде ДПА.

53-годишният Асандж ще даде показания пред комисията по правни въпроси и правата на човека към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) във вторник, се казва в изявление на "Уикилийкс".

Асандж се явява пред комисията след публикуването на доклад от разследването на ПАСЕ във връзка със задържането му в лондонския затвор "Белмарш" в продължение на пет години. Преди това той прекара седем години в посолството на Еквадор в Лондон, след като поиска убежище.

"Докладът потвърждава, че Асандж отговаря на условията за политически затворник и призовава Обединеното кралство да извърши независима проверка дали той е бил изложен на нечовешко или унизително отношение", се казва в изявлението на "Уикилийкс".

"В доклада се обсъжда как правителствата прилагат както законови, така и извънзаконови мерки за потискане на инакомислието в чужбина, което представлява значителна заплаха за свободата на печата и правата на човека", се посочва в текста.

От екипа на Асандж заявиха, че той "се възстановява", след завръщането си в Австралия. При пристигането си съпругата му Стела заяви, че той се нуждае от време, за да "преоткрие свободата" и да се възстанови, преди да говори публично в "избран от него момент".

В изявлението на "Уикилийкс", публикувано в "Екс", се казва, че той ще присъства на изслушването във Франция "поради изключителния характер на поканата и за да приеме подкрепата, получена от ПАСЕ и нейните делегати".
 
Освобождаването на Асандж през юни последва явяването му пред съдия в Сайпан, столицата на Северните Мариански острови, американска територия в западната част на Тихия океан, където той се призна за виновен по едно обвинение, след като САЩ оттеглиха 17 други обвинения в шпионаж срещу него.

Заради петте години, които е прекарал в затвора "Белмарш", предимно в изолация, му беше казано, че е свободен да го напусне. От Обединеното кралство той отпътува за Сайпан, като първо кацна в Банкок, след постигането на споразумение за признаване на вина, което сложи край на криминалното дело от международен интерес и на преследването от страна на правителството на САЩ. Уебсайтът му за публикуване на секретна и класифицирана информация - "Уикилийкс" - го превърна в кауза за голям брой защитници на свободата на словото, които твърдяха, че е действал като журналист, за да разкрие нарушенията на американските военни, отбелязва ДПА.

Решението за одобряване на екстрадицията му в САЩ, взето от тогавашната министърка на вътрешните работи на Великобритания Прити Пател през юни 2022 г., беше официално отменено от Върховния съд на Обединеното кралство два дни след завръщането му в Австралия.

Американската федерална прокуратура неведнъж е заявявала, че действията на Асандж нарушават закона и излагат на риск националната сигурност на страната.

Публикуваните в "Уикилийкс" секретни доклади описват хиляди смъртни случаи на цивилни в резултат на конфликтите в Афганистан и Ирак и уличават американските въоръжени сили в убийството на невинни минувачи, включително двама журналисти на Ройтерс по време на въздушен удар срещу Багдад през юли 2007 г., припомня ДПА.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Симеон Томов/БТА