Джон Байърли: Високо ценим приноса на България с вашия контингент в лагера Ашраф
Джон Байърли: Високо ценим приноса на България с вашия контингент в лагера Ашраф / netinfo
Коментар на Американския посланик у нас Джон Байърли по повод новата Стратегия на САЩ за Ирак

Джон Байърли: Основното в новият подход, за който говори снощи президентът, е нашето желание и нашият дълг да помогнем на народа на Ирак да сложи край на насилието, което не му дава възможност да управлява собствената си държава или да постигне икономически растеж. Досега части на американската армия играеха водеща роля в опита да се сложи край на сектантското насилие в района на Багдад.

Сега е време водещата роля да бъде поета от иракското правителство и от части от иракската армия. Броят на иракските военни ще се увеличи, както и броят на нашите сили и силите на коалицията в подкрепа на Ирак. Главната цел отново ще бъде прекратяването на конфронтацията между шиитските и сунитските доброволни отряди. Сега според нас и иракското правителство, иракската армия може да се справи с това по-ефективно.

Същевременно ние ще увеличим и числеността на силите, борещи се с Ал-Кайда и с други терористични групировки в Западен Ирак. В политически смисъл ние казваме на иракското правителство, че то трябва да положи повече усилия, за да подкрепи умерените групировки в Ирак, както в сунитските, така и в шиитските общности. Според нас тези умерени групировки трябва да надделеят във вътрешната борба с радикално настроените групи.

В скоро време правителството в Багдат също така трябва да запланува провеждането на местни избори, за да може сунитите да имат участие в регионалното управление. Ние много високо ценим приноса на България с вашия контингент в лагера Ашраф, както и помощта ви в обучението на иракски офицери. Много високо ценим това и няма да забравим кой беше редом с нас, тогава когато положението беше най-тежко.

Вяра Деянова: Финалните ви думи бяха, че САЩ високо цени подкрепата на България. Водещата новина след обявяването на новата стратегия на САЩ за Ирак е това, че всъщност президентът Буш обяви, че ще изпрати в Ирак 21500 американски военни. Това предвижда ли САЩ да се обърне към съюзниците си и към България? Ще се наложи ли още български военни да заминат в Ирак?

Джон Байърли: Мисията на вашия контингент в Ашраф продължава до месец март и ние разбираме, че правителството желае да удължи времето на мисията. Това според нас би било от голяма полза и ние се надяваме Народното събрание да одобри удължаването на срока на контингента в Ашраф в същия брой.