/ БГНЕС
Смъртта на съдията на Върховния съд на САЩ Рут Бадер Гинзбърг шест седмици преди президентските избори предизвика ожесточена политическа битка. Президентът Доналд Тръмп предложи да я замени с кандидат от консерваторите.

Неговият съперник за президентския пост от Демократическата партия Джо Байдън смята, че това е противоконституционно и трябва да бъде оставено на победителя от вота през ноември. Той нарече хода на Тръмп злоупотреба с власт и обеща да оттегли номинирания кандидат, ако бъде избран.

Байдън с критика към Тръмп

"Апелирам към онези няколко републиканци в Сената, към шепата, които наистина ще решат този въпрос. Моля, следвайте съвестта си. Не гласувайте за одобрението на този, който е номиниран при условията, създаден от президента Тръмп и сенатора Макконъл. Не се заблуждавайте от това. Уважавайте конституционния си дълг, действайте добросъвестно ", призова Джо Байдън.

Върховният съд на САЩ има девет съдии. От осемте останали до момента петима са назначени за републикански президенти, двама от които от Тръмп. По-рано той обяви намерението си да бъде номиниран кандидат за тази свободна длъжност още през следващата седмица. Според Тръмп вече е съставен кратък списък с кандидати и се дава приоритет на жена. 
БГНЕС