Джими Картър критикува Буш
Джими Картър критикува Буш / netinfo

Бившият американски президент Джими Картър заяви, че правителството на Джордж Буш е подкопало влиянието на Съединените щати по света с политиката си в Ирак и с опитите да намери извинение за мъченията на предполагаеми терористи, предаде Ройтерс.

"Те предефинираха понятието за мъчения, за да го направят удобно за себе си", посочи Картър в интервю за Ройтерс. "Те твърдят, че неща, които са приемани почти единодушно по цял свят като мъчения, всъщност не са такива", посочи бившият държавен глава на Съединените щати от 1977 до 1981 г.

"Ние загубихме подкрепата, доверието и възхищението, на което се радвахме от поколения", отбеляза той. По думите му сегашното американско правителство протака нещата, за да продължи незаконните практики към предполагаеми терористи.

Картър изтъкна, че след 11 септември 2001 г. в Америка има по-малко сигурност, тъй като Буш е допуснал грешки във войната в Ирак и не е успял да насърчи усилията за постигане на мир между израелци и палестинци. "Тези два фактора увеличиха враждебността и заплахата от насилие не само срещу нас, но и срещу наши съюзници като Великобритания", посочи той.

Картър разкритикува външнополитическия подход на администрацията на Буш като цяло. "Нашето правителство в момента има странна и широко разпространена политика да не разговаря с онези, които не се съгласят с нас предварително по спорни въпроси. Така че ние затваряме вратата, отиваме в килера и се цупим", каза той. "И така ние не говорим с Иран, не говорим със Сирия, не говорим с палестинското правителство, не говорим със Северна Корея, въобще не говорим с всички лидери по света, които не са съгласни с нас. Именно оттук произтичат проблемите", добави той.