Държавите в ЕС разширяват обмена на информация в борбата с престъпността
Държавите в ЕС разширяват обмена на информация в борбата с престъпността / снимкa: Sofia Photo Agency

Правораздавателните органи в ЕС планират до края на годината да разширят обмена на информация в борбата с тероризма и организираната престъпност. Това каза заместник-председателят на Европейската комисия Жак Баро на 12-тия европейски конгрес на полицията, който започна днес в Берлин, предадоха световните агенции.

Баро, който отговаря за правосъдието, свободата и сигурността в ЕК, изрази увереност, че до края на годината ще бъдат отстранени техническите проблеми, които не позволяват обмен на пръстови отпечатъци и снимки на заподозрени престъпници. Обменът ще бъде извършван в рамките на нова единна информационна система, в която ще се включат 25 държави от Шенгенската зона.

Сенаторът от Берлин Ерхарт Кьорнинг заяви пред делегатите, че в европейските градове криминалните престъпления са по-голяма заплаха от тероризма. Той предупреди, че обществените дебати се съсредоточават прекалено много върху борбата с тероризма и се отклонява внимание от другите опасности.

На двудневната конференция 1800 висши служители в полицейските органи и службите за сигурност от 66 страни ще обсъдят стратегии за намаляване на тероризма и престъпността, отбелязва ДПА.