Двама кандидати за генерален секретар на ООН се оттеглиха
Двама кандидати за генерален секретар на ООН се оттеглиха / netinfo

Бившият вицепремиер Суракиарт Сатхаритай се отказа от съревнованието след като южнокорейският външен министър Бан Ки Мун застана начело в предварителното гласуване в Съвета за сигурност, което го прави почти сигурно и нов генерален секретар.

"Приехме поражението", каза Сураюд пред репортери. Преди преврата в Тайланд Суракиарт беше на трето място в неформалното тайно гласуване след Бан и индийския кандидат Шаш Тхарур.

Посланикът на Йордания в ООН принц Зеид бин Раад ал Хусейн също оттегли своята кандидатура за генерален секретар на ООН, съобщи Ройтерс.

Кандидатурата на Ал Хусейн, единственият мюсюлманин сред кандидатите за поста на Кофи Анан, предизвика дипломатически скандал между Йордания и Катар. Вчера монархията отзова посланика си в Катар за консултации.

На предварителното гласуване, състояло се в понеделник, Катар - единствената арабска държава сред непостоянните членове на Съвета за сигурност, подкрепи южнокорейския външен министър Бан Кхи Мун. Той е смятан за фаворит сред кандидатите, след като в понеделник получи подкрепата на 14 от 15-те членове на Съвета за сигурност.

В процедурата по избора на нов генерален секретар все още участва и президентът на Латвия Вайра Вике-Фрейберга, която бе и единствената жена сред претендентите.

Очаква се Съветът за сигурност официално да представи на 9 октомври своя избор за нов генерален секретар. До една седмица след това Общото събрание на ООН трябва да одобри предложената кандидатура.