Доклад на US Държавния департамент: България е важен транзитен път на наркотици
Доклад на US Държавния департамент: България е важен транзитен път на наркотици / netinfo

България е важна транзитна страна, както и производител на наркотични вещества, се посочва в Доклада на американския Държавен департамент за световната търговия на наркотичните вещества през 2006 г.

Стратегическото разположение на България я прави уязвима на незаконен трафик на наркотици, хора, пари и контрабандна стока, се посочва в доклада. Синтетичните наркотици, хероинът и кокаинът са основните наркотици, които се транспортират през страната. Хероинът се транспортира през Турция, а после през България от Югозападна Азия и Златния полумесец /Пакистан, Иран и Афганистан/ към традиционните пазари в Западна Европа. Българските власти твърдят, че се засилва тенденция хероинът вече да се транспортира до Западна Европа през обиколни пътища, минаващи през Кавказ и Русия на север и през Средиземноморския регион на юг, се добавя в американския доклад.

Прекурсорите, необходими за производството на хероин, преминават от Западните Балкани през България до Турция и до Близкия изток, се допълва в документа.

В допълнение на хероина през България са транспортирани и малки количества марихуана, както и все по-големи количества кокаин.

Произвежданите в България синтетични наркотици пък се транспортират през Турция до пазари в Югозападна Азия.

Наркотиците се пренасят с автобуси, микробуси и леки коли. По-малки количества са изпращани по въздух, като кокаинът се транспортира в България именно по въздух, но в малки количества, а по-големите пратки от този наркотик се доставят по море, се отбелязва в доклада.

В последните години България се превърна от транзитна страна за потока на наркотици във важен производител на наркотици. България става се по-голям център за производството на синтетични наркотици, чиято употреба в страната вече е много по-голяма от тази на хероина. Произвежданите в България амфетамини са предназначени освен за вътрешния пазар, също за Турция и за Близкия изток, се допълва в доклада.

Засега е известно, че от културите, необходими за производството на наркотици, в България се отглежда само канабис. Все още не се знае в какви количества се култивира той в страната, но в последно време драстично са се повишили случаите на залавяне на марихуана, се коментира в документа.

В България има и трайна тенденция на повишаване на производството на синтетични стимуланти като например на каптагон, се посочва в доклада на Държавния департамент.

Българското правителство продължава да постига напредък в подобряването на работата на митническите си служби и на органите на реда. През 2006 г. българските власти закриха една лаборатория за производството на наркотици. Българското правителство сътрудничи с американското правителство в борбата с трафика на наркотици. Българските власти сътрудничат в тази област и с властите на съседните на България държави. Въпреки че българското правителство обеща, че ще се бори с организираната престъпност и в частност с трафика на наркотици, през 2006 г. няма произнесени обвинителни присъди срещу ключови фигури, замесени в трафика на наркотици и в други по-сериозни престъпления, в корупция или в пране на пари, се отбелязва в доклада. Причините за това се коренят в недостига на финансови средства, недостатъчното междуведомствено сътрудничество, неподходящото оборудване за откриване на наркотици, широко разпространената корупция и често пъти неефективната съдебна система, се отбелязва в доклада.

В американския правителствен отчет са посочени и подробности за конфискуваните през 2006 г. от българските власти 8450 кг наркотици, в това число 460 кг хероин, 7460 кг марихуана, 80 кг кокаин, 348 кг синтетични наркотици, 93 576 таблетки от други психотропни вещества, 9,5 кг сухи прекурсори и 0,5 литра течни прекурсори. Според българските власти конфискацията на синтетични наркотици през 2006 г. се е понижила с 74 процента, но това се дължи на преместването на лабораториите за тяхното производство от България в Източна Турция, се посочва в доклада.