Доклад на САВ за репресии срещу журналисти цитира България
Доклад на САВ за репресии срещу журналисти цитира България / netinfo

Два случая със заплахи над български журналисти са цитирани в доклада за свободата на пресата по света на Световната асоциация на вестниците (САВ). В доклада се обобщават проявите на репресии и убийства на журналисти по света в последните 6 месеца. Докладът беше публикуван в събота, в навечерието на Световния конгрес на вестниците, който започва днес в Кейптаун, в Република Южна Африка.

Първият от двата цитирани в доклада случаи на заплахи срещу български журналисти датира от февруари тази година, когато членове и привърженици на крайнодясната българска партия "Атака" нахлуха в офисите на ежедневника "24 часа" и на седмичника "168 часа" и ясно заплашиха журналистите там, след публикация, касаеща финансови транзакции. Вторият случай също датира от февруари тази година, когато двама мъже заплашиха, че ще залеят със сярна киселина журналистка, работеща за седмичното издание "Политика", ако тя продължава да пише за проект за развитие на недвижимите имоти в защитена зона, се отбелязва в доклада.

В доклада на САВ като пример за репресии над журналисти са посочени и убийството на руската журналистка Анна Политковская, както и убийството на турския журналист Хрант Динк. "Ирак си остава най-опасното място за журналистите. Там не минава и седмица, без ново убийство на журналист. В последните 6 месеца бяха убити 26 журналисти, като повечето от тях бяха обект на предумишлено нападение", се посочва още в доклада на САВ. От ноември 2006 г. по света са убити 59 журналисти, като почти половината от тях в Ирак, се допълва в доклада, цитиран от ДПА.

Смъртни заплахи продължават да преследват разследващите журналисти, независимо дали те работят в Хаити или Хърватия, се отбелязва в документа. Административните и законовите преследвания, произволните арести, задържанията на журналисти си остават средство за подтискане на свободата на словото в най-различни страни, като Беларус, Египет, Зимбабве, Китай или Виетнам, се допълва в доклада. Ненаказуемостта за извършени престъпления срещу журналисти предоминира в Централна и Латинска Америка, но съществува и в Ирак и Русия, се посочва в документа. /БТА/