Хипертонията е "тих убиец", затова е нужен постоянен контрол на кръвното налягане
Хипертонията е "тих убиец", затова е нужен постоянен контрол на кръвното налягане / IStock
Артериалната хипертония е най-често срещаното съпътстващо заболяване на пациентите с COVID-19, в пъти по-често от диабета, и като фактор предполага по-висока смъртност при заразяване с коронавирус, съобщава в. „АС“. До това заключение стигат изследване на испански учени, проучили данни за десетки хиляди пациенти с COVID-19 между март и юни тази година.

Хипертонията се определя като непрекъснато или продължително повишаване на нивата на кръвното налягане, т.е. натискът, упражняван от сърцето върху артериите, които водят кръв към различните органи на човешкото тяло.

Продукти, които стесняват кръвоносните съдове

Това е патология, при която има ясно изразена генетична предразположеност, но проявата й се влияе значително от лошите житейски навици. Един от основните проблеми, свързани с високото кръвно налягане, е, че в много случаи то не напомня за себе си чрез определени симптоми, затова е нужен редовен контрол, за да се установят възможни аномалии. Ето защо не е изненадващо, че артериалната хипертония се нарича „тих убиец“, която, ако бъде открита навреме и бъде лекувана, е възможно да бъде значително намален риска от евентуални усложнения.

Сега резултатите от скорошно разследване на Испанското общество по вътрешни болести (SEMI), потвърждават, че артериалната хипертония е най-честата съпътстваща болест при пациентите с COVID-19 (50,9% от случаите) и че тя е свързана с по-висок риск от смъртност от което и да е друго състояние, свързано с пациента – другите съпътстващи заболявания, полът и възрастта. Далеч след артериалната хипертония (в 50,9% от случаите), най-честите съпътстващи заболявания при пациенти с COVID-19 са диабет (19,1%) и предсърдно мъждене (11,2%).

Под това изследване, току-що публикувано в „Journal of Clinical Medicine“, са се подписали 25 интернисти, за него са анализирани данни от 12 226 пациенти с потвърдена инфекция от SARS-CoV-2 в 150 болници, в периода между 1 март и 24 юни, във възрастова граница между 18 и 106 години.

Целта на изследването е, от една страна, да се провери дали хипертонията представлява независим рисков фактор за смъртност при хоспитализирани пациенти със SARS-CoV-2 или, напротив, високото й разпространение просто отразява напредналата възраст на повечето пациенти.

Всеки четвърти медик страда от повишено кръвно налягане

И от друга, да се изследва ефекта от преди приема в болница, който лечението срещу високо артериално налягане с АСЕ инхибитори и  ангиотензин II-рецепторните блокери (най-широко използваните лекарства срещу артериална хипертония) може да окаже върху тези пациенти. Особено след като спекулативно изследване, публикувано в началото на пандемията във влиятелно списание, предположи, че въпросните лекарства можело да повишат чувствителността към коронавируса, и/или тежестта на инфекцията със SARS-CoV-2.

Проучването, ръководено от SEMI, разкрива, че предхождащото лечение с лекарства срещу високо кръвно налягане като АСЕ инхибитори и  ангиотензин II-рецепторните блокери (ARA2), сравнено с други лекарства, не променя резултатите на пациенти с хипертония. А освен това пациентите, лекувани с ангиотензин II рецепторни блокери (ARA2), са с по-нисък риск от смъртност от всички препарати срещу високо кръвно налягане.

Както е показано в това ново проучване, смъртността се е увеличила именно при пациенти, които през болничния си престой не са следвали предишното си лечение с АСЕ инхибитори и  ангиотензин II-рецепторните блокери.

За отбелязване е и констатацията, че при групата пациенти, лекувани с ангиотензин II-рецепторните блокери ARA2 преди постъпване, се показва тенденция към повишаване на шансовете за оцеляване след втората седмица от престоя.

„Това изследване представлява важен напредък в разбирането на значението на артериалната хипертония и нейното лечение преди постъпване в болница при инфекция със SARS-CoV-2. То дава научна видимост на здравните дейности, извършвани на практика от интернистите в тази пандемия ”, заключава д-р Енрике Родиля, президент на Обществото по вътрешни болести в общността на Валенсия (SMICV), лекар от Отделението по хипертония в болницата De Sagunto и професор в университета “Карденал Ерера“ във Валенсия.

Кое е нормално и кое високо кръвно налягане

- За нормално се счита систолично налягане от 135 mmHg, докато диастолното е 85 mmHg (135/85);

- В конкретни случаи, когато има анамнеза за сърдечно-съдови или мозъчно-съдови заболявания, бъбречни заболявания, диабет или хиперхолестеролемия, нивата трябва да бъдат по-ниски: 120/80;
 

Това е почти идеално кръвно налягане
IStock

- В идеалния случай нивата на кръвното налягане, които предразполагат към дълголетие и високо качество на живот, са 110/70, въпреки че е трудно да се постигнат тези цифри, особено при възрастни хора;

- Смята се, че има артериална хипертония при показания над 140/90, въпреки че някои експерти вече смятат за повишени нивата от 130/84 нагоре.

Основни съвети за нормално налягане

- Важността на спазването на диета с малко сол, ниско съдържание на мазнини, богата на зеленчуци, пълнозърнести храни, плодове, млечни продукти, бобови растения и пресни и сезонни продукти;

Горчивият шоколад предпазва от хипертония

- Избягване на преработените храни;

- Постоянен контрол на теглото;

- Редовни физически упражнения, танци или разходки, у дома или на улицата, винаги в съответствие с фазата на карантина или ограничения в момента;

Хипертонията е "тих убиец", затова е нужен постоянен контрол на кръвното налягане
IStock

- Осъзнаване на опасността, която представлява хипертонията, този „тих враг“, който уврежда сърцето, зрението, мозъка или бъбреците;

- Преодоляване на определени вредни навици като пушене и алкохол;

- Изнамиране и включване на техники за релаксация в ежедневието, не само за борба със стреса, но и за намаляване на нивата на кръвното налягане;

- Посещение на редовни медицински прегледи, особено ако в семейството има хора с високо кръвно налягане;

Хипертонията е "тих убиец", затова е нужен постоянен контрол на кръвното налягане
IStock

- Добра хигиена на съня, с редовно спазване на часовете за лягане и за ставане, по възможност в спалнята да няма електронни устройства.

Превод и редакция: DarikNews