/ БГНЕС
Мнението е на американския държавен секретар Рекс Тилърсън
Договорите и резолюциите не са достатъчни, за да спрат разпространението на ядрените оръжия, заяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън от трибуната на Общото събрание на ООН, предадоха световните агенции.
 
51 държави подписаха договор на ООН за забрана на ядреното оръжие

Той похвали Казахстан, Беларус, Южна Африка и Украйна, че доброволно са се отказали от ядрените оръжия или са сложили край на ядрените си програми. Тилърсън припомни, че заплахата от ядрената атака си остава "сурова действителност", а не "реликва от студената война", предаде ДПА. "Русия и САЩ споделят най-голямата отговорност за поддържането на нормите за неразпространение и за спирането на разпространението на ядрени оръжия", отбеляза Тилърсън.
 
Той прикани ядрените сили да гарантират, че техните планове и ядрени технологии няма да попаднат в ръцете на безотговорни трети страни, като например терористичната организация "Ислямска държава".
 
Какво замислят световните сили след севернокорейското ядрено изпитание?

"Подписването на договори и приемането на резолюции не е достатъчно. Спирането на ядреното разпространение изисква упражняването на други средства за влияние, било то дипломатически, икономически, дигитални, морални или, ако е необходимо, военни", изтъкна Тилърсън. "В края на краищата ние всички имаме суверенната отговорност да гарантираме, че ще запазим света в безопасност от ядрена война, последиците от която ще прехвърлят всички граници", допълни той.
 
Тръмп: Употребата на военна сила срещу Северна Корея не е нещо неизбежно

За севернокорейските ядрени амбиции Тилърсън каза, че Северна Корея може и да си мисли, че ядрените оръжия ще осигурят оцеляване на нейния режим, но в действителност те водят само до по-голяма изолация, лишение и позор.
 
"Ако Китай наистина иска да освободи Корейския полуостров от ядрени оръжия, за да насърчи стабилността и да избегне конфликта в този деликатен район точно до границите му, сега е времето да работи заедно с всички останали, за да упражни този натиск върху Северна Корея, който може да промени нейните стратегически сметки, преди да е прекалено късно", каза Тилърсън, цитиран от Ройтерс.
 
Ето какво може армията на Северна Корея (СНИМКИ)

За Иран Тилърсън каза, че се създава впечатление, че той с всички сили се стреми да съхрани възможностите за възобновяване в случай на необходимост на разработването на ядрено оръжие, предаде ТАСС.
БТА