Според Международната агенция по енергетика светът инвестира близо два пъти повече в зелена енергия, отколкото в изкопаеми горива, което носи рискове за околната среда, свързани с добива на критични минерали (бел.ред. - минерали, които са жизненоважни за промишлеността).

Тази седмица Общото събрание на ООН прие глобален пакт за постепенното премахване на изкопаемите горива — и утрояване на капацитета на държавите членки за възобновяема енергия до 2030 г., разказа VOA/Voice of America. 

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш подчерта възможността да се облекчи бедността на глобално ниво благодарение на възобновяемата енергия.

"Проблемът се влошава, но решенията стават все по-добри. Цените на възобновяемите енергийни източници падат рязко, имплементирането се ускорява и животът се трансформира от достъпна чиста енергия", каза Гутериш.

В Сърбия минната компания Rio Tinto е открила находище на литий, което се очаква да произвежда достатъчно от метала годишно, за производството на 1,1 млн. електрически превозни средства, според съобщения в сръбските медии.

Джефри Паят, помощник-държавен секретар на САЩ по енергийните ресурси, каза, че проектът отваря възможност за растеж на зелената икономика на Европа и също ще помогне да се намали зависимостта на съюза от Китай за внос на критични минерали.

"Нуждаем се от много повече минерали за батериите, но се нуждаем и от батерии, клетки, производство на автомобили. Сърбия може да играе значителна роля във всичко това, особено в европейската верига на доставки", каза Паят.

Но докато високото търсене на критични минерали създава нови възможности, активисти предупреждават за нови рискове за околната среда. Групата Climate Rights International съобщи, че никелова мина в Индонезия заплашва десетки животни и птици чрез обезлесяване и замърсяване.

"Като екологична организация ние вярваме, че електромобилите са важна част от енергийния преход, но това, което се прави в Индонезия, не е непременно част от решението за климата", казва Криста Шеннум, част от CRI.

Американският технологичен стартъп Impossible Metals има за цел да събира “възли” – или агрегати от минерал, на морското дъно в район на Тихия океан, известен като зоната Clarion-Clipperton.

Технологията избягва възли от места, където открива живот.

„За разлика от добива на сушата, няма копаене, взривяване или издълбаване. Тези скали просто лежат на морското дъно. Така че буквално просто трябва да ги вземете", обяснява Оливър Гунасекара, главен изпълнителен директор на Impossible Metals.

Друг американски стартъп — Viridian Biometals — заменя енергоемки процеси като топене с бактерии, които могат да отделят металната руда от скалата около нея.

"Трябва леко да разбъркваме резервоарите си, докато нашите бактерии вършат работата си, но това потребление на електроенергия е нищожно в сравнение с енергията, използвана при конвенционалната обработка", обяснява Ерик Макрис, главен изпълнителен директор на Viridian.

Но критици твърдят, че няма безопасен начин за добив на минерали от морското дъно и призовават да се спре дейността, докато рисковете не бъдат разбрани по-добре.

Това е конфликт, който се задълбочава заедно с инвестициите във възобновяеми енергийни източници по целия свят.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA