/ iStock/Getty Images
Учени от Чехия са провели успешен експеримент, в рамките на който са превърнали вода в метал със златист цвят. За няколко секунди тя е получила проводими свойства, пише сп. "Нейчър".

За целите на експеримента изследователите са изстискали от спринцовка във вакуумна камера капка течна сплав от натрий и калий. След това, използвайки водни пари, учените са създали около нея обвивка с дебелина една десета от микрометър. В резултат металните електрони и металните катиони са се стекли от сплавта във водата, прехвърляйки свойствата си върху нея. Освен че е придобила лъскав златист цвят, водата е станала проводима.

Макар това да е продължило едва няколко секунди, учените отбелязват, че експериментът не изисква високото налягане, което обикновено е необходимо за превръщането на неметали в електропроводими метали.

Според геофизиците центровете на планети като Нептун и Уран съдържат вода в метално състояние. Металният водород под високо налягане може да се превърне в свръхпроводник, способен да провежда електричество без съпротивление.

Съавторът на експеримента Павел Юнгвирт от Чешката академия на науките казва, че за превръщането на водата в метал е необходимо налягане от 15 милиона атмосфери, каквото съвременното оборудване не може да осигури. Поради тази причина той предполага, че водата може да получи проводими свойства по друг начин: чрез заемане на електрони от алкални метали.
БТА