/ ThinkStock/Getty Images
Откриха четвърто агрегатно състояние на водата, освен познатите три – твърдо, течно и газообразно. Четвъртото е хибрид между водата и леда, като при него течността променя свойствата си, обясни пред Дарик проф. Джералд Полак от университета във Вашингтон, който е извършил откритието. По време на 13-ата Международна научна конференция "Физика, химия и биология на водата", на която България е домакин за пети път, проф. Полак изтъкна, че най-интересните изследвания, които се извършват с водата днес, са свързани с информацията, която тя носи.

Нобелови лауреати създадоха „мъртва вода“
 
Конференцията събира учени от цял свят, които влагат усилия в изследването на неизвестните на човечеството свойства на водата. Целта е един ден тези открития да се използват от химици, физици, да навлязат и в медицината, обясниха по време на форума.
 
Една от причините той да се провежда у нас е огромното богатство от минерални води, с което България разполага, уточни проф. Джералд Полак, основател и председател на конференцията.

Учени изолираха две различни форми на водата
 
„Това е полукристалната цялост, която съществува в нашето тяло и затова аз наричам тази фаза - четвъртото лице или полукристално агрегатно състояние и в действителност е много важно за функционирането на вашето тяло. Другото интересно нещо е именно съхраняването на информация във водата. Това, което се съдържа във водата, ДНК-то на водата може да бъде пренесено чрез вълни. Това е хем противоречива теория, но и значителна теория в изследванията ни“, каза Полак.
 
Конференцията, която се провежда в столицата, ще продължи до 21 октомври.
 
В нея ще вземе участие и Нобеловият лауреат проф. Люк Монтание, откривател на вируса на СПИН.