/ iStock/Getty Images
На 1 септември Русия отбелязва 20-ата годишнина от вземането на заложници от ислямистки командос в училище в Беслан, в руския Кавказ, в резултат на което загинаха 334 души, включително 186 деца.

На 20 август руският президент Владимир Путин, който вече е бил на власт по време на нападението, посети за първи път училището и сравнява клането с продължаващата украинска военна офанзива в Курската област, предаде АФП.

Путин посети Чечения за първи път от 2011 г.

На 1 септември 2004 г., в първия учебен ден, въоръжена група от чеченци и ингуши влиза в училище номер едно в Беслан, в руската република Северна Осетия, и отвлича хиляда души: родители, учители и ученици.

В продължение на повече от 50 часа те са държани в ужасни условия, лишени са от вода, а няколко от тях са екзекутирани. На 3 септември двойна експлозия в училищния физкултурен салон предизвиква паника, тъй като децата се опитват да избягат под обстрела на заложниците.

Тези взривове, чийто произход не е напълно ясен, накараха руските специални сили да започнат хаотично нападение, което завърши с чудовищна кървава баня: 334 загинали, включително 186 деца, и повече от 750 ранени.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС