/ iStock/Getty Images
Изобилствали технически проблеми
Процесът за вземане на решения в Европейския съюз е подложен на сериозно изпитание от системата за видеоконференции по време на епидемията от COVID-19, твърдят служители на ЕС, като един от тях я определя като "катастрофа", предаде Ройтерс.

Виртуална среща на външните министри от ЕС в понеделник бе усложнена от технически проблеми, някои от говорещите не бяха сигурни, че ги чуват, не достигаха преводачи.

"Тези видеоконференции не функционират много добре, има технически проблеми и прекъсвания от типа "Здравейте, чувате ли ме?", каза високопоставен дипломат, присъствал на видеовръзката в понеделник и пожелал анонимност.

"Затова повечето от хората изчитаха подготвени текстове. Остава малко място за реални преговори", допълни той.

Европейските министри отмениха временно действията на регулациите за бюджетния дефицит

Силната координация между 27-те страни членки на ЕС е от жизненоважно значение. Но карантините и забраните за пътувания затрудняват този процес повече от нормалното за ЕС и много организации не са в състояние да съберат представителите (на страните членки) заедно на лични срещи, отбелязва Ройтерс.

"Видеоконференциите са катастрофа, губят се образите, губят се гласовете", каза пред репортери в петък главният дипломат на ЕС Жозеп Борел, който е участвал във виртуални преговори с азиатски и европейски министри. Той добави, че предпочита телефонни разговори.

Германският външен министър Хейко Маас подкрепи видеоконференциите с аргумента, че те могат да бъдат уреждани бързо. Решенията могат да бъдат формализирани писмено, каза той и изрази мнение, че видеоконференции трябва да се провеждат по-често.

Извънредна видеоконференция на Г-7 за коронавируса

Неназованият дипломат от ЕС обаче каза, че опитът от тях е разочароващ.

"Това е време на изпитание за Европа. Няма срещи на върха, няма министерски срещи, има малко видимост", отбеляза той.
БТА