Делото срещу Караджич продължава без негово участие
Делото срещу Караджич продължава без негово участие / снимка: Reuters

Процесът за геноцид срещу бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич продължава в Международния наказателен съд за бивша Югославия в Хага, въпреки неговия бойкот, предаде АФП.

Прокурорът Алън Тиегер ще приключи своето встъпително изявление пред Международния съд, което започна миналия вторник, определяйки Караджич като "върховен главнокомандващ" на кампанията за етническо прочистване на мюсюлмани и хървати по време на войната в Босна от 1992-1995 г., съобщава БГНЕС. 64-годишният Караджич отказа да напусне килията си, за да се яви пред съда, когато процесът срещу него стартира миналия понеделник, като поиска допълнително време, за подготовката на защитата, която сам ръководи. Това предизвика отлагане на процеса с един ден, но след като Караджич отново не се яви във вторник в съдебната зала, съдията нареди процесът да продължи без негово участие.

Срещу Радован Караджич са повдигнати 11 обвинения в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления за ролята му във войната в Босна (1992-1995 г.), при която загинаха 100 000 души, а 2,2 милиона бяха принудени да напуснат домовете си. Той беше арестуван през юли 2008 г. в Белград след 13-годишно укриване.