Цунами връхлетя Самоа, Япония и САЩ се борят с бедствието
Цунами връхлетя Самоа, Япония и САЩ се борят с бедствието / Reuters

Мощни вълни цунами връхлетяха бреговете на островите Самоа и Американска Самоа, при което са загинали най-малко 82 души. Хора и автомобили били отнесени в морето.

Властите се опитват да помогнат на бедстващи хора, но усилията им са възпрепятствани от прекъсвания на тока и срив в комуникациите.

Четири вълни с височина от 4 и половина до 6 метра са ударили бреговете, достигайки до километър и половина в сушата. Броят на загиналите може да достигне 100, ранените също вероятно ще са много, смятат от службата за справяне с бедствията на Самоа.

Вълните цунами достигнаха и до бреговете на друга тихоокеанска държава - Тонга. Най-малко 10 души са загинали там, по данни на местните власти. Най-много е пострадал остров Ниуатопутапу, който граничи със Самоа.

Слаба приливна вълна, предизвикана от мощното земетресение, достигна и бреговете на Япония, предаде Асошиейтед прес.
   
Според японската Метеорологична служба много слабо цунами било регистрирано 10 часа след труса на японския остров Хачиджо Джима. По-рано службата беше издала предупреждение за цунами с височина на вълната до 50 сантиметра. Предупреждението беше в сила за цялото източно японско крайбрежие.
       
Япония се намира на около 7500 км северозападно от тихоокеанските острови Самоа, припомня Асошиейтед прес.

Президент на САЩ Барак Обама обяви бедствено положение в Американска Самоа.

Четете повече във Vremeto.bg