Ципи Ливни и Махмуд Абас обещаха мир в Близкия изток
Ципи Ливни и Махмуд Абас обещаха мир в Близкия изток / netinfo

Израелският министър на външните работи Ципи Ливни и палестинският президент Махмуд Абас обещаха в емоционални изказвания на Световния икономически форум в Давос да постигнат мир в Близкия изток, който да се основава на съвместното съществуване на две държави - израелска и палестинска, предадоха световните агенции.

При израелско-палестинските преговори трябва да се придържаме към визията за съвместното съществуване на две държави като единствен начин за постигане на мир в региона, отбеляза Ливни на заседание, в което участва и израелският вицепремиер Шимон Перес. Мирът в Близкия изток минава през създаването на палестинска държава, призна тя.

Ливни призова международната общност да подкрепи умерените сили в Близкия изток. "Компромисите с екстремисти няма да спомогнат за нищо", предупреди тя в явен намек за ислямисткото движение Хамас и други радикални палестински групировки.

Перес заяви, че Хамас е част от миналото, а бъдещето не може да се гради върху миналото. Йордания, Израел и палестинците са се споразумели да превърнат общата си граница в икономическа зона, съобщи израелският вицепремиер.

Абас отбеляза, че мирът между Израел и палестинците е идея, чието време е дошло. Палестинският президент допълни, че е готов да започне незабавно преговори с еврейската държава. Според него обстановката е благоприятна за възобновяване на политическия процес, който трябва да доведе до създаване на независима палестинска държава в границите от 1967 г., живееща в мир и сигурност със своите съседи, сред които и Израел, и до справедливо решение на въпроса за палестинските бежанци.

Постигането на мирно споразумение ще помогне за засилване на позициите на умерените сили в региона и в борбата срещу всички типове екстремисти, подчерта Абас. "Ще се съгласите с мен, че в момента Близкият изток изпитва страшна нужда от мир", допълни той, като визираше обстановката в Ирак, Ливан и на други места.

Абас обаче предупреди, че бедността и безработицата в Ивицата Газа са достигнали рекордно равнище заради налагането на ограничения и унищожаването на инфраструктура от страна на Израел. 79 процента от населението на тази палестинска територия е под прага на бедността, като 51 на сто от тях живеят в пълна бедност, обърна внимание той.

Палестинският президент отбеляза, че ситуацията на Западния бряг е също толкова мрачна колкото тази в Ивицата Газа. Той повтори призива си за произвеждане на предсрочни президентски и парламентарни избори, ако враждуващите фракции не успеят да се споразумеят за формиране на правителство на националното единство - нещо, което може да помогне за вдигане на международните санкции и за облекчаване на тежкото икономическо положение в палестинските територии.

Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци и за трудоустрояването им /УНРВА/ заяви, че условията на живот на палестинците са се влошили до равнища, невиждани от близкоизточната война през 1967 г., отбелязва Ройтерс. Кризата се е влошила драматично миналата година, допълни УНРВА.