Четирима военни загинаха при нападение в Ерусалим
Четирима военни загинаха при нападение в Ерусалим / Thinkstock/Getty Images

Четирима израелски военни бяха убити, когато камион се вряза в тяхната група в Ерусалим. Шофьорът на камиона - палестинец, беше ликвидиран. 15 военнослужещи пострадаха в атаката, от които един е в тежко състояние, съобщават израелските служби за сигурност.

Убитите военни са три жени и един мъж. Те са на възраст около 20 години.
Нападението бе извършено следобед местно време край популярен пешеходен булевард в Ерусалим. Оттам се открива хубава гледка към Стария град, ето защо по булеварда винаги има много жители и туристи.

Военнослужещите пристигнали на визита в района. Те дошли с автобус. Тъкмо слизали от него, когато камион с голяма скорост се врязал в тях, разказа Мики Розенфелд, говорител на израелската полиция. Камионът е превозвал стоки. Той спрял след прегазването на военните в близка тревна площ. Водачът му бил неутрализиран.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че извършителят на нападението, отнело живота на четирима израелски военнослужещи в Ерусалим, е симпатизант на организацията Ислямска държава, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Известна ни е самоличността на нападателя, който според всички индикации и следи е бил поддръжник на Ислямска държава", каза Нетаняху.

Премиерът направи това изказване от мястото, на което беше извършена атаката. Той бе придружаван там от министъра на отбраната Авигдор Либерман.
Нетаняху постави атаката в контекста на нападенията с камиони в Ница във Франция на 14 юли 2016 г. и през декември в Берлин.

"Атентатите следват един след друг, от Франция през Берлин и сега до Ерусалим. Възможно е да има връзка между тях", каза Нетаняху.

От есента на 2015 г. в Ерусалим, на Западния бряг и в Израел бяха извършени серия от атаки. В тях загинаха 247 палестинци, 40 израелци, двама американци, един йорданец, един еритреец, един суданец. Повечето от убитите палестинци бяха нападатели или предполагаеми нападатели, атакували с нож полицаи и цивилни.

Нападението срещу военните днес става броени дни след като израелски военен бе признат за виновен за убийството на палестински нападател, който първо ранил, а после убил. Сержант Елор Азария, който е на 20 години и който е от френско-израелски произход, бе признат за виновен в предумишлено убийство от израелски военен съд. Присъдата ще бъде произнесена след няколко седмици. Той може да получи до 20 години затвор. Процесът беше силно медиатизиран.

Източник: БТА