самолет Иран
самолет Иран / БГНЕС
Черните кутии на украинския пътнически самолет Боинг-737, който бе свален в близост до Техеран, ще останат в Иран и ще бъдат разшифровани на територията на страната. Това съобщи пред иранската агенция Tasnim иранският депутат Фараджула Раджаби, цитиран от ТАСС.

Арестуваха виновника за свалянето на самолета в Иран

"Летателните регистри на украинския лайнер, който падна до Техеран, ще останат в Иран и ще бъдат разшифровани на иранска територия", съобщи Раджаби. Според него "Министерството на пътищата и градоустройството на Иран ще изучава информацията в кутиите на самолета".

На 22 януари властите в Иран за първи път съобщиха, че разшифроването на информацията от черните кутии ще се извърши на територията на Иран. Преди това обаче ръководителят на отдела за разследване на инцидентите на Републиканската организация за гражданска авиация Хасан Резайфеар заяви, че иранските власти ще предоставят на Украйна информацията от записващите устройства, катастрофирал близо до Техеран.

Две ракети са поразили украинския самолет край Техеран

По-рано този месец властите в Иран съобщиха, че кутиите ще бъдат предадени на Франция и там ще се разчете информацията от тях. Френските власти, обаче, отрекоха Иран да ги е търсил за помощ.
БГНЕС