/ iStock/Getty Images
Националният съвет за инфекциозни болести в Черна гора (NKT), забрани всички политически и религиозни събирания поради нарастващата честота на заразяванията с COVID-19, съобщиха от кабинета.

Според NKT в момента в страната има 90 пациенти с коронавирус, като 75% от инфекциите са внесени от Сърбия и Босна и Херцеговина. Нови пациенти бяха идентифицирани в средата на юни, въпреки факта, че през втората половина на май, черногорските власти обявиха победа над вируса и край на епидемията в страната.

Словения отваря границите си за италианци и черногорци

"Всички политически събития на открито са забранени. Спортните събития се провеждат без присъствието на зрители. Всички религиозни събирания на открито са забранени, с изключение на тези, които се провеждат на територията на религиозни обекти. Погребенията ще се провежда в тесен семеен кръг", гласи правителственото съобщение в Туитър.

Опозицията в Черна гора от началото на пандемията свързва ограничителните мерки на властите с политическата ситуация в страната, която се нагорещи преди парламентарните избори на 30 август.

Страна без коронавирус: Черна гора обяви, че е преборила болестта (ВИДЕО)

В няколко градове в Черна гора се проведоха протести, съпроводени с безредици в сряда и четвъртък вечерта. Полицията използва сила и специално оборудване, включително сълзотворен газ, за да ги разпръсне. Опозицията и социалните активисти обвиниха правоприлагащите органи в прекомерна употреба на груба сила. По време на безредиците са задържани 41 души, девет служители на МВР са ранени, причинени са материални щети.

Бившият ръководител на черногорското Министерство на вътрешните работи и лидер на партията „Обединена Черна гора” Горан Данилович призова посолствата на западните държави и мисията на ЕС да реагират на нарушенията на правата на човека при сблъсъците между полицията и протестиращите граждани на страната късно снощи.
БГНЕС