/ iStock/Getty Images
Считано от 23 август 2021 г., Чешката република въвежда нови условия за пътуващите от България. По информация на посолството ни в Прага всички граждани, които пристигат от България в Чехия, следва да представят отрицателен PCR тест, направен най-много 72 часа преди пътуването. Изключение се допуска за преболедували или ваксинирани граждани, които могат да го докажат, съобщиха от МВнР.
 
Пристигащите от България следва да попълнят предварително електронен формуляр на пътуващия и да го представят при поискване на граничния пункт.
 
Почти 47% от жителите на Чехия вече са ваксинирани срещу коронавирус

При пътуване през Чешката република транзит с напускане на страната до 12 часа след влизането няма изискване за регистрация на пътника преди пътуването. Няма и изискване и за представяне на антигенен или PCR тест преди или след влизане в Чешката република.
 
Сред новите правила за пътуващите до страната е и изискване за самоизолация за гражданите, пристигащи от България, като между петия и четиринадесетия ден на пребиваване в Чешката република те следва отново да си направят PCR тест.
 
Чехия разработва ваксина срещу коронавирус

Гражданите могат подробно да се запознаят с актуалните изисквания за влизане в Чешката република в съответствие с действащите противоепидемични мерки, както следва:
 
Повече информация може да откриете ТУК.