Българският език навлезе в Европейския парламент
Българският език навлезе в Европейския парламент / netinfo

"С най-добри пожелания за 2007 година от Жозеп Борел, председател на Европейския парламент", "С почитанията на Джулиан Пристли, генерален секретар на Европейския парламент и с неговите най-добри пожелания за 2007 година".

На български език започват двата листа с новогодишни пожелания в бележниците-календари, които Европейският парламент подготвя в края на всяка година за следващата и ги раздава преди началото на Новата година при големи свои прояви на журналисти и на гости на парламента. В тях пожеланията по традиция са изписани на езиците на всички държави членки на Европейския съюз. Първо на български език започва и надписът "Европейски парламент" над пожеланията на Жозеп Борел и Джулиан Пристли.

В бележниците са отбелязани всички национални и други празници на страните от Европейския съюз. На български е написано, че 3 март е Национален празник на България - денят на освобождението на страната от османско иго. Отбелязан е и 6 септември, на който България чества годишнината от своето Съединение.

С влизането на България в Европейския съюз кирилицата стана част от задължително използваните азбуки в съюза и институциите му.