Български гвардейци маршируваха по Шан-з-Елизе
Български гвардейци маршируваха по Шан-з-Елизе / netinfo
33 български гвардейци преминаха в тържествен марш по булевард Шан-з-Елизе в Париж. Те участваха в парада на представителните военни части от 27 страни-членки на Европейския съюз по случай националния празник на Франция.

По покана на президента на Франция Никола Саркози в тържествата по случай годишнината от Френската революция участваха министърът на отбраната Веселин Близнаков и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков. На празника присъстваха върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Хавиер Солана, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, министри на отбраната на 11 европейски страни и 15 началници на генерални щабове на държави от Европейския съюз.

От Триумфалната арка до площад „Конкорд” преминаха 6 000 военнослужещи, 800 от които представители на европейските страни - участнички в парада. Военният парад бе предвождан от знаменен взвод, начело с португалски офицер, който носеше знамето на Европейския съюз. Той бе следван от знаменосците на европейските държави.

Българският трикольор бе носен от редник Илиян Иванов от Националната гвардейска част. Българските гвардейски маршируваха по Шан-з-Елизе с бойното знаме на гвардейската част. За първи път те участваха във военен парад извън територията на страната. След приключването на парада министър Веселин Близнаков участва в работен обяд с домакин президента на Франция Никола Саркози.