/ ThinkStock/Getty Images
Джебчиите в Гърция уплашиха туристите. Туристическите агенции предупреждават да не носят пари в брой, докато се движат в центъра на гръцката столица и да бъдат внимателни. Това стана ясно от изявление на председателя на търговската асоциация в Атина Ставрос Кафунис.
 
Ден година храни! Празниците са златното време за обирджии и джебчии!

„Туристическият сезон е вече в разгара си и ние като търговска организация се опитваме да достигнем до тази аудитория. Това е един от начините да се гарантира безопасност на пазара. До нас обаче достигат жалби, че туристите получават указания да се движат в центъра на гръцката столица без портфейли или банкови карти, тъй като може да станат жертви на кражба. Това възпрепятства туристическия пазар“, коментира Кафунис, цитиран от „Труд”.
 
Престъпността в гръцката столица е висока, кражбата е ежедневен феномен и търговците са загрижени от факта, че туристите отиват на търговски улици без пари или карти за пазаруване заради инструкциите, които получават.

12 грешки на туристите, които им струват скъпо (ВИДЕО)

ThinkStock/Getty Images

 
Преди седмица полицията в Атина задържа 30 души, предобладаващо роми от България, за джебчийства. Начело на групата стои българин, който обаче още не е заловен. Издирват се още 21 лица. Бандата е действала на оживени места в Атина, включително на Акропола, а членовете й се представяли за туристи и търсели помощ от своите жертви. Апашите отвличали вниманието им с молба да ги упътят по картата, докато техни съучастници пребърквали джобовете им.