/ iStock/Getty Images
Всички полети до международното летище в американския град Хюстън, едно от най-натоварените в САЩ, бяха спрени във вторник, докато тропическата буря Имелда наводни югоизточната част на щата Тексас с проливни дъждове, предизвикали внезапни наводнения, предаде Ройтерс.

Летище "Джордж Буш интерконтинентал" съобщи в Туитър, че всички полети са отменени, а националната метеорологична служба обяви тревога от внезапни наводнения за целия район на Хюстън.

Тропическата буря Джери връхлетя Атлантика

Губернаторът на щата Грег Абът обяви бедствено положение в 13 окръга. Националният център за наблюдение на ураганите прогнозира, че в някои крайбрежни райони ще паднат валежи до 89 см, а компанията "Енерджи Тексас" съобщи, че до момента над 37 000 души са без електроснабдяване.
 


Работата на петролните рафинерии югоизточно от Хюстън също е ограничена или спряна.

Кметът на Хюстън Силвестър Търнър призова гражданите да избягват шосетата, докато придвижващите се бавно дъждовни пояси на Имелда се очаква да достигнат връхна точка в следобедните часове.

Тропическата буря Умберто се разразява край Бахамските острови

Търнър каза, че градът е по-добре подготвен да помогне на изпаднали в беда хора и да се справи с наводненията, отколкото през 2017 г. по време на урагана Харви, когато десетки хора в Хюстън загинаха, а щетите бяха за милиарди долари.

Тази сутрин, заради наводненията са били евакуирани жители Североизточен Хюстън, каза кметът.

През целия днешен ден в и около Хюстън и в съседната западна част на щата Луизиана беше обявена тревога от внезапни наводнения, засягаща милиони хора. Националната метеорологична служба прогнозира между 10 и 25 см валеж за деня.

Градчето Уини, на около 100 километра източно от Хюстън, е силно пострадало. Там властите евакуираха болница и се опитаха да спасят хора, останали в колите си, след като шосетата се превърнаха в езера.
БТА