/ iStock/Getty Images
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи ЕС да предостави финансова помощ от 5 милиарда евро, за да се помогне на Украйна да се справи с последиците от войната, съобщи Франс прес.

Това е втори транш от пакета на стойност до 9 милиарда за 2022 г., предложен на 18 май.

"Днес Комисията предлага допълнителна макрофинансова помощ от 5 милиарда евро за Украйна", обяви тя в Туитър.

Предстои тази помощ, която ще е под формата на заеми, да бъде одобрена от 27-те страни членки на ЕС. Очаква се тя да бъде обсъдена в петък на среща на финансовите министри в Прага.

На 12 юли двадесет и седемте страни членки на ЕС одобриха отпускането на първия транш от 1 милиард евро в рамките на тази макрофинансова помощ. Сумата беше изплатена в началото на август. От обещаната максимална сума от девет милиарда ЕС трябва да предостави „до три милиарда евро“ тази година и това ще стане възможно най-скоро", съобщи днес ЕК. 

Страните членки на ЕС не са единни относно методите за финансиране на тази помощ, което забавя процеса. Макрофинансовата помощ (МФП) е помощ, която ЕС предоставя на съседни държави, изправени пред сериозни проблеми с платежния баланс, в допълнение към помощта от Международния валутен фонд (МВФ).

Киев се нуждае от пет милиарда долара на месец, за да поддържа икономиката на страната, каза през май украинският финансов министър Сергей Марченко.

Деветте милиарда евро от ЕС са част от по-големи международни усилия, ръководени по-специално от САЩ и другите страни от Г-7 и възлизащи общо на 39 милиарда, каза европейски дипломат пред журналисти. Той уточни, че тази сума може да се окаже недостатъчна, защото е изчислена, когато се е предполагало, че военните действия на Русия в Украйна ще приключат през август.

Украйна е започнала преговори с лидерите на ЕС, включително с германския канцлер Олаф Шолц, за предоставянето на нов пакет от макрофинансова помощ. Според Киев той трябва да възлиза на 12 милиарда евро, съобщи ТАСС, като цитира украинския премиер Денис Шмигал. "Заедно с германския федерален канцлер Олаф Шолц и лидерите на ЕС започнахме политически консултации за новата програма за макрофинансова помощ за 2023 г.", заяви премиерът. "Ще ни е необходима подкрепа от ЕС в размер на 12 милиарда евро. Заедно с друга помощ от съюзниците и международни финансови организации това ще позволи да се покрие планирания дефицит на бюджета и ще гарантира стабилност на нашата икономика", добави той.
БТА