/ gettyimages
Британският премиер Киър Стармър свика коалиция за борба срещу престъпленията с ножове. Към него се присъедини актьорът и активист Идрис Елба.

Стармър стартира коалицията за борба с „националната криза“, събирайки заедно групи за кампании, както и семейства и млади хора, засегнати от престъпления с ножове. Това е най-разпространеният метод на убийство в Англия и Уелс.

Годишната среща за престъпленията с ножове има за цел да повиши разбирането на причините за участието на младите хора в такива престъпления.

Правителството също иска да затегне законите около онлайн продажбата на ножове и достъпът на младите хора към тях.

По време на срещата на Даунинг стрийт 10 Стармър заяви, че е необходимо „да се опитаме да достигнем до животите на младите хора, които може да излязат от правия път, и да се опитаме да ги върнем обратно, преди да са го направили“.

„Твърде много ножове са твърде лесно достъпни, независимо дали онлайн, или по пощата. Говоренето е добро, но действието е важно. Нуждаем се от обединено мислене, нуждаем се от много различни перспективи: перспективата на родителите, перспективата на работещите с младите, благотворителните организации, управлението, полицията“, заяви Елба. Актьорът, който се прослави като наркобарона Стрингър Бел в хитовия телевизионен сериал „Наркомрежа“, нарече срещата „позитивна“ стъпка.

През януари Елба започна кампанията „Don't Stop Your Future“, настоявайки за спешни правителствени мерки за младежкото насилие, включително справяне с драстичните съкращения на финансирането на услугите за младежи през последното десетилетие.

Въпреки че престъпленията, свързани с ножове, в Англия и Уелс са по-малко в сравнение с преди пандемията от Ковид-19, те нарастват постоянно от 2012 г. насам.

По данни на правителството общо 41% от всички убийства в двете британски нации през годината, приключваща през март 2023 г., са били свързани с ножове.

През юли три момичета бяха убити по време на нападение с нож в Саутпорт, Северна Англия. Това беше един от последните от серия от случаи на насилие с нож, предизвикали шум в Обединеното кралство.

Лейбъристкото правителство, което управлява от началото на юли, се ангажира да намали наполовина престъпленията с ножове през следващото десетилетие.

Забраната на ножовете и мачетета в стил „зомби“ ще влезе в сила на 24 септември и ще бъде последвана от планове за забрана на мечовете нинджа.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС