/ iStock/Getty Images
"Най-тежкият период от пандемията на коронавирус е зад гърба ни, в бъдеще ще е необходимо да се справяме с последствията от болестта не чрез въвеждане на карантина или постоянна реваксинация, а чрез грижи за най-уязвимите групи от населението". Това заяви в интервю за британския в. The Daily Telegraph професор Андрю Полард, който ръководи изпитанията на COVID ваксината AstraZeneca, създадена от Оксфордския университет.

"Най-лошото определено е зад нас. Трябва да преживеем зимата", каза Полард, който председателства Съвместния комитет по ваксинации и имунизации към Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство.

"В определен момент обществото трябва да се отвори. Когато се отворим, ще има момент, в който ще има скок на инфекциите, поради което зимата може да не е най-доброто време за отпадане на ограниченията", добави ученият, отбелязвайки, че подобно решение „трябва да бъде взето от политиците, а не от учените“.

Полард окачестви като невъзможна задача реваксинирането на населението срещу коронавирус на всеки шест месеца. "Знаем, че хората имат високи нива на антитела в продължение на няколко месеца след третата доза от ваксината, но имаме нужда от повече данни, за да кажем кога и колко често тези уязвими хора ще се нуждаят от нови дози. Не можем да ваксинираме всички на планетата на всеки 4-6 месеца. Това е нерационално и финансово невъзможно. В бъдеще трябва да се съсредоточим върху уязвимите хора", каза професорът.

В същото време той отбеляза важността на борбата с дезинформацията, която остава в сянка на темата за ваксинациите. "Дезинформацията крие рискове за живота на хората. Много е вероятно хората да са се разболели сериозно и да са починали поради дезинформация за ваксините. Някои дезинформации идват умишлено от тези, които се противопоставят на ваксинацията, докато други са неволен резултат от коментари на политици. Можем да кажем, че изявленията, направени в Европа, повлияха на хората в Африка“, каза Полард. 
БГНЕС