Ген. Ник Картър предупреди за последиците, които може да има икономическата криза, породена от коронавируса
Ген. Ник Картър предупреди за последиците, които може да има икономическата криза, породена от коронавируса / getty images
Генерал Ник Картър, началник на генщаба на британските въоръжени сили, предупреди за опасността от нова световна война заради икономическата криза, предизвикана от пандемията COVID-19.

"Съществува риск от нова световна война, ако днешните по-мащабни военни конфликти излязат от контрол, привличайки още повече страни и оръжия", каза Картър в интервю за Sky News.

Роденият в Кения носител на рицарска титла военен бе пределно откровен: „При евентуална ескалация, участват все повече хора, повече оръжия и, преди това да може да бъде овладяно, се стига до тотална открита война."

ООН обяви 8 и 9 май за дни в памет на жертвите във Втората световна война

Той специално посочи глобалната икономическа криза, причинена от пандемията, която може да разклати световната сигурност: „Мисля, че ужасът от войната може да бъде забравен, а ако забравите за него, съществува голям риск да има хора, които да сметнат, че влизането във война е разумно."

Генерал Карлтън припомни как двете световни войни бяха предшествани от икономически кризи. „Трябва да помним историята, за да не се повтаря, но има повторяемост, и ако се обърнете назад към миналия век, преди световните войни, неоспоримо е, че нарастване на напрежението е довело до грешни изчисления и преценки, за да се стигне до война в мащаби, които се надяваме никога повече да не видим “, добави той.

По отношение на британските въоръжени сили Картър обясни, че се планира в рамките на десет години в техните редици да има 90 000 професионални бойци и 30 000 робота.

Превод и редакция: DarikNews