Болести плъзнаха в Китай
Болести плъзнаха в Китай / cнимкa: БГНЕС

В пострадалата от земетресението китайска провинция Съчуан започнаха да се разпространяват различни болести, предаде РИА Новости. Усложнената епидемиологична обстановка е свързана най-вече с дефицита на вода в пострадалите райони. Тя се използва само за пиене и не се подава за санитарни и хигиенични нужди.

Повод за разпространение на инфекциите създават останалите под развалините тела на загиналите. Регистрирано е рязко увеличаване на кожните заболявания, включително сред международните кореспонденти в района.

Властите са започнали кампания за предпазване от стомашни инфекции. Специални полицейски отряди обработват химически развалините и вещите на излизащите от засегнатите места хора. Освен това се появи опасност и от простудни заболявания в административния център на областта град Ченду, където, след вчерашния нов трус, много хора прекараха нощта навън под проливния дъжд.

Опасността от наводнения от блокирани реки е намаляла, след като три реки преляха без да причинят проблеми, предаде Синхуа. Представители на окръг Бейчуан са решили като предпазна мярка да позволят естествено преливане на реките, които бяха блокирани от свличане на земни маси в следствие на труса. Водата от басейните е била изкуствено отклонена, за да се гарантира сигурността. Някои водни съоръжения, като водохранилища и електроцентрали са били повредени от земетресението, но няма пробойни в резервоарите, заяви главният инженер на министерството на водните ресурси.