Бокова апелира в Ербил за спиране на атаките срещу многообразната култура на Ирак
Бокова апелира в Ербил за спиране на атаките срещу многообразната култура на Ирак / netinfo

В главния град на Иракски Кюрдистан Ербил генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се срещна с представители на различни общности и малцинства в Ирак, включително общностите шабак, бахайската, язиди, каки, сабиан, асирийска и халдейска, както и настоящи бивши членове на Кюрдския парламент и Съвета на представителите на Ирак.

Ирина Бокова изрази дълбоката си загриженост относно системното преследване на малцинствата и атаките срещу тяхното културно и религиозно наследство. Тя повтори апела си за спиране на културното прочистване от екстремистките групи в Ирак.

Тя поздрави представителите на различните общности в Ирак за куража им, както и за желанието им да устоят на атаките, да закрилят човешките права и достойнството на всички граждани на Ирак, като потвърди солидарността на ЮНЕСКО и решимостта за подкрепа от организацията.

„Недопустими са опитите за унищожаване на това многообразие, което отразява богатството и жизнеността на Ирак през хилядолетията, разнообразие, което е част от ДНК-то на страната, което отразява разнообразието на продължителната история на обмена и диалога между различните народи и общности, отвъд религиозни и културни граници", декларира Бокова.

„Аз съм тук, за да изследвам начините за развитие напред, как да се изгради доверие и уважение от всички части на иракското общество, как иракчаните да могат да живеят заедно в многообразни културни форми на обществото", добави генералният директор на ЮНЕСКО. Тя почерта ролята на образованието, медиите и закрилата на богатата иракска култура за постигане на помирение на всички иракчани.

Бокова приветства специалната роля, която играе семейството и приемащите общности, които въпреки трудностите са направили всичко възможно по силите си, за да помогнат, макар често да са изложени на риск да бъдат пометени от кризата.

„Състоянието на различните малцинства в иракското обществото е тревожно. Отчитаме повече от 5,2 милиона хора, които са белязани от настоящата криза, и повече от 1,8 милиона души, които са преселени само за настоящата 2014 г.", се казва в съобщение на пресслужбата на Ирина Бокова.

„Като страна с разнообразни традиционни групи, с различни културни и религиозни корени, Ирак днес е на кръстопът, но е сериозно заплашен от липса на социално сближаване и единство. Не можем да позволим да се случи това" обяви генералният директор на ЮНЕСКО.