Бизанти обори всички тези на обвинението
Бизанти обори всички тези на обвинението / netinfo

Либийският защитник на подсъдимите български медици в Либия Осман Бизанти обори всички тези на обвинението за умишлено заразяване с вируса на СПИН на повече от 400 либийски деца.

Бизанти нарече фалшиви документите, чрез които се твърди, че в банките иззети от дома на медицинската сестра Кристияна Вълчева е открит вирусът на СПИН. В Триполи продължава 11 тото заседание на наказателния съд

На втория час от заседанието на Наказателния съд либийският адвокат на българските медици Осман Бизанти успя да събуди позадрямалата зала. Адвокатът показа на прокурорите медицинската експертиза на съдържанието на банките, открити в дома на медицинската сестра Кристияна Вълчева, в които според прокурорите има висока концентрация на СПИН.

Бизанти размахваше в продължение на 15 минути така наречения документ, който няма номер и в който не се споменава и дума за това, че в банките е открит вирусът на СПИН.

Либийският защитник показа още два документа, в които се твърди, че във въпросните банки е открит вирусът на СПИН, но които има един и същи номер.

Всички документи са фалшиви и манипулирани, заключи либийският адвокат.

В заключителната си пледоария той акцентира върху още няколко важни момента: незаконния арест на медиците и снимките с мъченията.

Според Бизанти фактът, че либийските офицери, които са измъчвали медиците, бяха оправдани от съда, не означава, че върху медиците не е било упражнявано морално и психологическо насилие. И защо са били държани 90 дни в либийският арест при положение, че самопризнанията им са доброволни, попита още Осман Бизанти.

Предстоят пледоариите на българските адвокати Георги Гатев и Пламен Ялнъзов.

Сериозни проблеми в либийското здравеопазване са причина за избухването на СПИН епидемията в Бенгази през 1999 година. Това заяви по-рано на заседанието, по време на заключителната си пледоария адвокатът на палестинския лекар Ашраф Хаджуч – Тухами Туми.

Той поиска да отпаднат всички обвинения към неговия клиент. В момента заключителна пледоария произнася либийския защитник на българските медици Осман Бизанти.

Либийското здравеопазване има сериозни проблеми. Факт е, че много либийци търсят лечение в чужбина, каза Тохами Туми в заключителната си пледоария пред Наказателния съд в Триполи, която продължи около час.

Според него, болницата, в която са работили българските медици и палестинският лекар, не е била добре снабдена с медикаменти и е съществувала порочната практика за многократно използване на едни и същи игли.

Кой е отговорен за трагедията в Бенгази, попита адвокат Туми. Според него това са тези, които на са изпълнили своите задължения в здравната сфера и всички тези, които не са обърнали никакво внимание на липсата на медикаменти.

Всичко, което свидетелите на обвинението казаха в тази зала, показва, че те имат нужда от психиатрична помощ, допълни Тохами Туми.

По думите му подобно престъпление, в каквото са обвинени българите и палестинецът не би направил и самият дявол.

Тезата на обвинението е, че петте български медицински сестри са заразили със СПИН либийските деца, продавайки душите си на дявола.

Минути преди началото на заседанието медицинската сестра Кристияна Вълчева заяви, че всички се чувстват съсипани и че каквито и присъди да получат, те няма да бъдат справедливи. Тя разказа, че либийският защитник Осман Бизанти е поръчал чрез дипломатите ни да им бъде предадено, че ако днешното заседание е последното, то присъдите им ще са ясни в средата на декември, а мотивите на съда – два месеца по-късно.