Бин Ладен пое отговорност за неуспешния атентат срещу US самолет
Бин Ладен пое отговорност за неуспешния атентат срещу US самолет / снимка: Reuters

В ново аудиообръщение, което катарската телевизия Ал Джазира излъчи, терорист номер едно - лидерът на "Ал Кайда" Осама бин Ладен пое отговорност за неуспешния опит за атентат срещу американски презокеански полет на Коледа миналата година, предадоха световните агенции.

Бин Ладен нарече опита за атентат срещу американския самолет на Коледа "послание" за САЩ, наподобяващо предходните послания на "Ал Кайда", каквито са били атентатите от 11 септември 2001 г. "Посланието, което ви беше изпратено, посредством опита за атентат, извършен от нигерийския герой Умар Фарук Абдулмуталаб, беше потвърждение на преходните послания, които ви изпратиха героите от 11 септември 2001 г.", се обърна Бин Ладен към САЩ. "Ако беше възможно да ви изпратим нашите послания с думи, нямаше да ви ги пращаме със самолети", каза терорист номер едно, визирайки опита за атентат срещу самолета, изпълняващ миналата Коледа полет от Амстердам за Детройт.

В аудиопосланието си Бин Ладен заплаши САЩ с нови терористични атаки. "Америка никога няма да може да си мечтае за сигурност, докато няма сигурност и в Палестина и докато САЩ продължават да поддържат Израел", заяви Бин Ладен в новото си аудиопослание.

За неуспешния опит за атентат срещу самолета, летящ от Амстердам за Детройт, в САЩ беше обвинен 23-годишният нигериец Умар Фарук Абдулмуталаб. По време на разпитите в САЩ той заяви, че се е подготвял за нападението в Йемен, където бил обучаван от местния клон на терористичната мрежа на Бин Ладен - "Ал Кайда" на Арабския полуостров, припомнят агенциите, цитирани от БТА.

Междувременно САЩ обявиха, че не могат веднага да потвърдят достоверността на аудиозаписа, в който глас, за който се предполага, че е на Осама бин Ладен, пое отговорност за опита за атентат в американски самолет по Коледа. Това заяви по Си Ен Ен съветникът на американския президент Барак Обама Дейвид Акселрод, цитиран от Ройтерс и АП.

"Не мога да потвърдя, че "Ал Кайда" е отговорна за нападението, нито можем да потвърдим достоверността на записа, но ако предположим, че е той, посланието му съдържа същите кухи оправдания за масовото избиване на невинни хора, които сме чували преди", каза Акселрод.