Бил Гейтс ще дари 500 млн. долара за борба с различни епидемии
Бил Гейтс ще дари 500 млн. долара за борба с различни епидемии / снимка: Guliver/Getty Images

Американският милиардер и филантроп Бил Гейтс ще дари 500 милиона щатски долара за борбата срещу различни епидемии в развиващите се страни, на първо място срещу маларията, съобщи Франс прес.

Бившият президент на "Майкрософт" направи съобщението на годишната среща на Американското дружество по тропическа медицина и хигиена в Ню Орлиънс, щата Луизиана. Той каза, че семейната фондация Гейтс ще похарчи повече от 500 милиона долара през 2014 г., за да се намалят тежките последици от маларията, пневмонията, диариите и серия от паразитни инфекции, главни причини за смъртността и превръщането на хора в инвалиди в развиващите се страни.

Бил Гейтс посочи, че фондацията увеличава с 30 процента годишното финансиране за борба с маларията. Той подчерта необходимостта от по-големи усилия за справяне с устойчиви на медикаменти заболявания като маларията и тропическата треска.

Според него ликвидирането на маларията до средата на този век е достижима цел.

По думите на Гейтс епидемията от хеморагичната треска, причинявана от вируса ебола, която уби почти 5 хиляди души в Западна Африка от началото на годината, е "критичен момент в историята на здравеопазването в световен мащаб". През септември фондацията му обяви, че отделя 50 милиона щатски долара за борбата с ебола.