Би Би Си включи панда в класацията си на жените на 2011 г.
Би Би Си включи панда в класацията си на жените на 2011 г. / снимки: Reuters

Британската телевизия Би Би Си включи панда в класацията си "Лица на 2011 г. - жените" наред с американския конгресмен Габриел Гифърдс и бразилския президент Дилма Русеф.

Медията подреди 12 жени, които са имали засилено присъствие в медиите през отделните месеци от годината. Така Пипа Мидълтън е лице на април, след като привлече вниманието на британците като шаферка на сватбата на сестра си Кейт с принц Уилям.

Лице на януари на Би Би Си е американският конгресмен Габриел Гифърдс, която беше простреляна в Аризона.

Лице на февруари е британската певица Адел, чийто албум "21" се превърна в най-продавания на Острова. Тя получи шест номинации за наградите Грами и беше обявена от списание "Билборд" за артист на 2011 г.

За лице на март е избрана 29-годишната либийка Еман ел-Обейди, която нахлу в хотел Риксос в Триполи и съобщи на събраните там чуждестранни журналисти, че е била бита и изнасилена от членове на милицията на Муамар Кадафи. Впоследствие тя получи политическо убежище в САЩ.

Лице на май е 32-годишната имигрантка от Гвинея Нафисату Диало, която предизвика сензация от двете страни на Атлантическия океан, след като обвини вече бившия управляващ директор на МВФ Доминик Строс-Кан в сексуална агресия и опит за изнасилване, когато отишла да почисти стаята му в хотел Софител в Ню Йорк.

За лице на юни е определена китайската тенисистка Ли На, която стана първата китайка, спечелила титла от турнир от Големия шлем.

Лице на юли е Чарлийн Уитсток, която се омъжи за принца на Монако Албер II.

Би Би Си включи панда в класацията си на жените на 2011 г
netinfo

Лице на август е американският конгресмен Мишел Бакман, която спечели предизборно допитване в родния си щат Айова, смятано за първи голям тест преди надпреварата през 2012 г. за избиране на съперник на Барак Обама на президентските избори.

Лице на септември е бразилският президент Дилма Русеф, която стана първата жена, открила дебати в Общото събрание на ООН. Под бурните аплодисменти на присъстващите тя изрази убеденост, че 21-и век ще бъде "векът на жената". Тя беше и първата жена, избрана за президент на Бразилия, допълва БГНЕС.

Лице на октомври е най-богатата испанка и огнена жена херцогиня Алба, която се омъжи отново на 85-годишна възраст за държавен служител с 24 години по-млад от нея.

Лице на ноември е ефрейтор Келси де Сантис, служител на военноморските сили на САЩ от Вирджиния, която сбъдна мечтата си, след като певецът и актьор Джъстин Тимбърлейк прие поканата й, отправена в Ю Тюб, да бъде неин кавалер на бала на морските пехотинци в Ричмънд, щата Вирджиния.

Лице на декември на Би Би Си е пандата Суити, която беше посрещната заедно с гигантската панда Съншайн на летището в Единбург, с което петгодишното лобиране на Кралското зоологическо дружество в Шотландия и на британското правителство за изпращането им се увенча с успех.