Безредици и в бежански лагер на остров Лесбос (ВИДЕО)
91389
Безредици и в бежански лагер на остров Лесбос (ВИДЕО)
  • Безредици и в бежански лагер на остров Лесбос (ВИДЕО)

Възрастна жена и 6-годишно дете загинаха при пожар в лагер за бежанци на гръцкия остров Лесбос в Егейско море, предадоха световните агенции. Ранени са общо осем души, като две деца са сериозно пострадали. Пожарът е възникнал при битов инцидент, но е бил последван от безредици и сблъсъци между мигрантите и полицията.

Мигранти вилняха в гръцки бежански лагер и през октомври

Жертвите са кюрдски бежанци от Ирак - жена над 60 години и 6- годишното й внуче. Пожарът е избухнал снощи в една от палатките на лагера, заради газова бутилка, взривила се, докато жената готвела на нея. Тежко са пострадали още 25-годишна жена и четиригодишното й дете, които също са били на мястото на взрива. Те са настанени в болница. Съобщава се за още четирима пострадали при пожара.

Хиляди мигранти избягаха след пожар в бежанския лагер на остров Лесбос

Веднага след инцидента разгневени мигранти подпалили лагера, причинявайки значителни щети, съобщиха от полицията. На място са пристигнали пожарникари, за да потушат пламъците. Огънят е унищожил двадесет големи и над 100 малки палатки.

Имало е сблъсъци между мигранти, предимно африканци. Наложила се намеса на полицейските части за борба с безредиците. От съображения за сигурност децата без придружители са изведени от бежанския лагер. Води се разследване.

Вестник "Катимерини" съобщава за петнайсет афганистанци, арестувани по подозрение, че са запалили по-малките огньове и са се сблъскали с полицията.

Близо 16 000 бежанци живеят на гръцкия остров. През последните месеци на няколко пъти те палеха местата за настаняване.

По официални данни в цяла Гърция има около 66 000 бежанци.