Хиляди мигранти избягаха след пожар в бежанския лагер на остров Лесбос
Хиляди мигранти избягаха след пожар в бежанския лагер на остров Лесбос / БГНЕС

Силен пожар избухна вчера вечерта в бежанския лагер Мория на гръцкия остров Лесбос, съобщи АФП.

"Между 3000 и 4000 мигранти са избягали от лагера", спасявайки се от огъня, заяви източник от местната полиция. Той допълни, че най-вероятно става дума за умишлен палеж.

Според статистическите данни, публикувани днес от гръцкото правителство, на Лесбос се намират 5650 бежанци и мигранти, а местата за подслоняване са 3500. Няма съобщения за пострадали, но пламъците почти напълно са унищожили палатките в лагера.

Пожар в бежански лагер на гръцкия остров Лесбос

Пристигналите на място пожарникари едва успели да влязат в лагера поради избухнали спречквания между групи от различни националности, но впоследствие успели да потушат пламъците.

Вестник "Катимерини" съобщи в сайта си, че пожарът бил предшестван от безредици, възникнали по време на две протестни акции на мигрантите.

През първата половина на деня жителите на село Мория се събрали на демонстрация пред кметството с искане да бъдат изселени мигрантите от острова. Сред демонстрантите проникнали активисти на крайнодесни гръцки групировки, които отправяли нападки срещу мигрантите и местните власти, както и активисти на неправителствени организации, оказващи помощ на обитателите на лагера.

Хиляди мигранти избягаха след пожар в бежанския лагер на остров Лесбос
netinfo

Сред мигрантите плъзнал слух, че скоро ще започнат да ги депортират в Турция. Около триста души напуснали лагера и се отправила към селото, за да протестират. Полицията ги спряла и върнала обратно в лагера. Когато избягалите мигранти се връщали, в маслиновите горички около лагера избухнал пожар, пише вестникът.

Източник: БТА