/ Gulliver/Getty Images
Досега Германия е ваксинирала 2,27 милиона души с оксфордския препарат
Германската провинция Берлин спря временно използването на ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19 при хора под 60 години заради информации за образуване на кръвни съсиреци.

Главният здравен експерт на Берлин Дилек Калаяджъ заяви, че решението е взето като предпазна мярка преди среща на представители от всички 16 германски провинции.

Берлин затяга мерките срещу коронавируса

По-рано германският Институт за оценка на сигурността на ваксините „Паул Ерлих“ съобщи, че е регистрирал нови случаи на необичайни тромби, довели до смърт след поставяне на ваксината на AstraZeneca . 

Става дума 31 случая, като 29 са жени, а двама - мъже. Починали са девет души. Всички, с изключение на две от смъртните случаи, са настъпили при жени на възраст между 20 и 63 години. При 12 от пациентите кръвната картина е показала необичайно ниско ниво на тромбоцити. 

Досега Германия е ваксинирала 2,27 милиона души с оксфордския препарат. Междувременно две държавни болници в Берлин - Charite и Vivantes, спряха ваксинирането на жени под 55 години с ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca  и Оксфордския университет.

Тест за COVID-19 за пристигащите със самолет в Германия (ВИДЕО)

И от двете берлински болници заявиха, че мярката е само предпазна и че не са открити усложнения при нито една от хилядите ваксинации, които са били приложени на място.

Този ход идва след подобно решение на здравните власти в Канада от 29 март, когато те препоръчаха ваксината на AstraZeneca  да не се прилага при хора под 55-годишна възраст на фона на опасения, че може да доведе, макар и рядко, до сериозни случаи на образуване на кръвни съсиреци.

Досега в Германия са направени 2 698 246 ваксинации с AstraZeneca, показват данни на института "Робърт Кох".
БНР