/ iStock/Getty Images
Федералната прокуратура в Германия съобщи днес, че е обвинила в шпионаж гражданин на Русия, работил в германски университет. Задържаният през юни м.г. Илнур Н. е заподозрян, че е предавал на руското разузнаване информация за европейски космически технологии и по-специално за ракетата "Ариана", предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

До задържането си той е работел като научен сътрудник и изследовател в университет в южната провинция Бавария, казаха от прокуратурата, без да посочват кой е университетът. Руската Служба за външно разузнаване се е свързала с Илнур И. не по-късно от ноември 2019 г., след което той се е съгласил да сътрудничи.

Имало е редовни срещу между него и пребиваващ в Германия резидент, на които руският гражданин е предавал информация за космически разработки и различните етапи от разработването на "Ариана". Смята се, че заподозреният е получил общо 2500 евро за услугите.

Обвинителният акт е внесен в съд в Мюнхен на 9 декември. Предстои съдът ще прецени дали да даде ход на делото и за кога да го насрочи.
БТА