BBС съкращава 650 служители, емисията на руски отива изцяло в интернет
BBС съкращава 650 служители, емисията на руски отива изцяло в интернет / БГНЕС

Световната програма на Би Би Си - Би Би Си Уърлд сървис потвърди, че 650 от общо 2400-те й служители ще бъдат съкратени и 5 от досегашните й 32 чуждоезикови редакции ще бъдат закрити, предадоха Франс прес и БТА.

Закриват се редакциите на албански, македонски и сръбски езици, както и на португалски за Африка и на английски за Карибския регион. Също така се спира излъчването на радиопрограми на руски, украински, азербайджански, турски, виетнамски и китайски езици, предаде ИТАР-ТАСС. Руската емисия на Би Би Си ще се прехвърли изцяло в интернет.

На пресконференция директорът на Би Би Си Глоубъл нюз Питър Хорокс прецени, че медията ще загуби 30 милиона от 180-милионната си публика по света. "Необходимо е да съсредоточим усилията си върху тези езикови редакции, от които има най-голяма потребност и които оказват най-голямо въздействие", заяви Хорокс.

През октомври правителството на Дейвид Камерън съобщи, че годишният бюджет на Би Би Си ще бъде намален с 16 процента за шест години като част от плана за строги икономии в страната. Освен това от април 2014 г. Би Би Си вече ще трябва да осигурява сама финансирането на световните си радиопрограми Уърлд сървис, което досега се поемаше от министерството на външните работи. Самата Би Би Си се финансира от телевизионна такса. Сумата от около 3,7 милиарда евро е замразена за следващите шест години.

"Уърлд сървис ще остане мощен и отчетлив глас на Великобритания в света", увери външният министър Уилям Хейг в писмо до депутатите, целящо да успокои тези от тях, които се опасяват, че страната им ще загуби влияние. Генералният секретар на Националния синдикат на журналистите Джереми Диър обаче осъди правителственото решение като "вандалска проява", която според него ще нанесе "непоправими щети на Уърлд сървис".