Барак Обама на историческо посещение в Мианма
Барак Обама на историческо посещение в Мианма / снимка: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама, който е на историческо посещение в Мианма в подкрепа на предприетите там политически реформи, се срещна с опозиционния лидер Аун Сан Су Чжи в дома й в Янгон, предаде Франс прес.

Двамата лауреати на Нобелова награда за мир вече се срещнаха за кратко през септември в Белия дом.

Сега те разговаряха в семейното жилище на Аун Сан Су Чжи, където опозиционерката прекара 15 години под домашен арест.

Най-трудният момент в един преход е, когато успехът е видим. Сега трябва много да внимаваме да не бъдем заблудени от миража за успех, заяви генералният секретар на партията "Национална лига за демокрация".

Тя благодари също на президента "за преданата подкрепа" на САЩ за демократичното движение в Мианма.

Обама заяви, че на Мианма й предстои дълъг път до пълната демокрация, но изрази увереност, че страната е поела в правилната посока, посочва ДПА.

Американският президент разговаря с мианманския си колега Тейн Сейн близо час в Янгон.

Обама беше разкритикуван от правозащитни организации, че с визитата си - първата в страната на американски действащ президент - изразява подкрепа за провоенното управление, отбелязва БТА.

Обама използва за първи път публично настоящото име на страната - Мианма, въведено през 1989 година от хунтата, управлявала страната от 1962 до 2010 година. Аун Сан Су Чжи, която американският президент посети след срещата с Тейн Сейн, настоява да се използва старото име - Бирма.

Най-малко 44 политически затворници бяха освободени днес в Мианма, заяви представител на опозиционната организация "Поколение 88". Базираната в Тайланд "Асоциация за подпомагане на политическите затворници в Мианма" потвърди тази цифра на страницата си във Фейсбук.