СССР
СССР / iStock/Getty Images
Президентите на трите балтийски републики осъдиха опитите на Русия "да фалшифицира историята", предаде Франс прес.

В съвместна декларация, публикувана в навечерието на 75-ата годишнина от края на Втората световна война, държавните глави на Литва, Латвия и Естония - окупирани някога от Съветския съюз, а сега членове на ЕС и НАТО - настояха за "истина и справедливост", или казано с други думи - за признаване на престъпленията от комунистическата период и отговорността на СССР за избухването на Втората световна война.

"Прикриването на историческите събития, довели до Втората световна война и разделението на Европа след конфликта, представлява жалък опит за фалшифициране на историята и поставя под въпрос самата основа на съвременния международен ред", предупреждават тримата лидери.

Москва отмени поставяне на мозайка с лика на Путин в храм на руските въоръжени сили

Отдавайки почит на всички жертви на конфликта и на съюзническите войници, смазали нацисткия режим, те заявяват, че СССР е използвал въоръжените си сили и репресии, за да подчини балтийските народи по време на Студената война.

Литовският президент Гитанас Науседа определи като "исторически ревизионизъм" неотдавнашните опити на Москва да омаловажи тайния пакт Рибентроп-Молотов от 1939 г. за разделяне на Европа между нацистка Германия и СССР.

"Не трябва да пренаписваме историята. Това води до лоши изводи и лоши решения", каза Науседа в интервю за Франс прес.

Неговият латвийски колега Егилс Левитс заяви, че "фалшифицирането на историята е вид хибридна война", водена от Москва. 9 май се чества в Русия като Ден на победата, но за много жители на балтийските републики тази дата символизира началото на съветската окупация.

Русия поставя под карантина хиляди войници, участвали в репетициите за парада на Червения площад

Москва отказва да признае насилственото приобщаване на балтийските републики към СССР през 1944-45 г. за окупация и никога не се е извинила за него.

Президентът Владимир Путин и други високопоставени представители на руските власти наскоро обвиниха Полша, че е допринесла за избухването на Втората световна война. Тази теза беше отхвърлена с възмущение от Варшава и нейните западни съюзници.

Балтийските републики възстановиха независимостта си с разпадането на Съветския съюз през 1990-91 г.

"За нас войната свърши през 1993 г., когато последният руски войник напусна територията на Литовската република ", каза президентът Науседа.
БТА