/ БГНЕС
Русия отмени план за поставяне на цветен мозаичен портрет на президента Владимир Путин в голяма новопостроена православна черква близо до Москва, вече обявена за главен храм на руските въоръжени сили, предаде ДПА.

Путин и други високопоставени днешни руски политици, включително военният министър Сергей Шойгу и външният министър Сергей Лавров, бяха изобразени на мозайки, предназначени за църквата, която увековечава и руската анексия на Крим от Украйна през 2014 г.

Снимки на мозайката, появили се в новинарски медии, са били направени по време на изработването ѝ в художествено ателие, но още преди да бъде поставена в църквата, каза клинският епископ Стефан от Руската православна църква, цитиран от руската агенция Интерфакс.

Руският премиер Михаил Мишустин е заразен с коронавирус

По-рано тази седмица говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, каза, че президентът смята за преждевременно да бъде изобразяван върху свещена реликва. Руската православна църква се съобразява с позицията на Путин по въпроса.

"В съответствие с мнението, изразено от държавния глава, художественият съвет реши да не инсталира мозайката", каза епископът.

Изграждането на църквата в Парка на патриотите в московското предградие Кубинка ще бъде завършено следващата седмица по случай Деня на победата - 9 май, когато ще бъде чествана 75-годишнината от победата над нацизма и края на Втората световна война в Европа.

Височината на храма е близо сто метра, като той ще бъде увенчан с шест позлатени купола. Църквата ще бъде третият най-голям православен храм в Русия, заяви по-рано пред Франс прес говорител на руското министерство на отбраната. Камбанарията на храма ще е с височина от 75 метра в чест на 75-ата годишнина от победата. Освен победата на СССР над нацистка Германия, в храма са прославени и други победи на руското оръжие, уточниха от министерството на отбраната.

Сред изобразените на мозайката според Франс прес, освен Путин, е бил и съветският лидер Йосиф Сталин. На друга мозайка в храма има изображение с надпис "Крим е наш" - често употребявана фраза след анексията на Крим от Русия през 2014 г.
БТА