Владимир Путин и Михаил Мишустин
Владимир Путин и Михаил Мишустин / Източник: Кремъл
Андрей Белоусов, неговият пръв заместник, ще поеме временно функциите му
Руският премиер Михаил Мишустин обяви, че е заразен с коронавируса (COVID-19), предаде ТАСС.

Кремъл разпространи диалога между Путин и Мишустин от тази вечер, състоял се чрез видеовръзка между двамата.

"Уважаеми Владимир Владимирович, току-що стана ясно, че тестът ми за коронавирус е положителен. В тази връзка, в съответствие с изискванията аз съм длъжен да спазвам самоизолация и да изпълнявам предписанието на лекарите. Необходимо е да го направя за безопасността на моите колеги. Правителството ще продължи да работи в нормален режим. Планирам да държа активна връзка с колегите по телефона и с видеовръзка с вас по всички важни въпроси. А в качеството на временно изпълняващ задълженията ми предлагам кандидатурата на Андрей Ремович Белоусов", казва във видеовръзката Мишустин.


Потвърдените случаи на заразени с коронавирус в Русия вече са над 100 000
 

"Това, което се случва на вас, може да сполети всеки. Винаги говоря за това. Вие сте много активен човек, искам да ви благодаря за работата, която свършихте до момента. Вие и членовете на правителството, колегите от президентската администрация, безусловно се намирате в зоната на риска", отвръща Путин. "Надявам се, че ще запазите тази добра работна форма и ще участвате активно в изработката на тези решения, за които говорихме на днешното съвещание, по поддръжката на гражданите, по подкрепата за икономиката като цяло и отделните й отрасли, особено пострадалите в последно време във връзка с коронавируса", казва Путин.

Той заявява на Мишустин, че без неговото участие окончателните решения няма да бъдат приемани.

"Пожелавам ви скорошно оздравяване. Оправяйте се", пожелава още руският президент на своя премиер. "При така стеклите се обстоятелства, искам да се обърна към всички граждани на страната с молба максимално сериозно да се отнесат към коронавирусната инфекция и нейното разпространение", казва на свой ред и Мишустин. Той призовава руснаците да си останат вкъщи за майските празници и да спазват всички ограничения. "Уверен съм, че ще успеем да победим тази инфекция и да се върнем към обичайния си начин на живот. Моля всички ви да помните, че днес от дисциплината, от волята на всеки зависи кога ще е денят, в който ще можем да се върнем към пълноценен живот. Пазете себе си и близките си", обръща се още към сънародниците си заразеният премиер на Русия.

Путин на свой ред заръчва на Мишустин да му се обади веднага щом пристигне в болницата. "Чакам вашето обаждане. До скоро", завършва видеовръзката между двамата.

А малко по-късно руският президент подписа и указа Белоусов да временно изпълняващ длъжността министър-председател.

Мишустин е вторият премиер на Стария континент след Борис Джонсън, който е с коронавируса. По-рано този месец британският министър-преседател беше хоспитализиран в Лондон, а седмица по-късно беше и изписан.

Общо 106 498 са регистрираните случаи на заразени с коронавирус руснаци. Новооткритите са 7099, а за денонощието са починали 101 души. Смъртните случаи от началото на епидемията са 1073. Столицата Москва продължава да е лидер по брой заразени - 53 739 души, а от тях 3093 са новозаразените московчани.

Превод: Ива Капкова