Байърли: Русия отговори напълно обосновано на нападението
Байърли: Русия отговори напълно обосновано на нападението / снимкa: Sofia Photo Agency

Ние виждаме, че руските войски напълно обосновано отговориха на нападението срещу миротворците на Руската Федерация, заяви в интервю за вестник „Комерсант” посланикът на САЩ в Москва Джон Байърли, съобщи БГНЕС.

На въпрос на изданието, че никой от първите лица на САЩ - президентът Джордж Буш и държавният секретар Кондолиза Райс, никога не е критикувал обстрела над столицата на Южна Осетия Цхинвали и дали това е свидетелство, че Вашингтон подкрепя подобни действия Байърли отговори: „Фактът, че ние много настойчиво убеждавахме грузинската страна да не предприема тази стъпка, ясно показва, че ние не желаехме всичко това да се случи”.

Дипломатът и бивш посланик на САЩ в България припомня, че САЩ и Русия съвместно са се опитвали дълги години да разрешат замразените конфликти на грузинска територия. „Ние не желаехме да се премине към насилие и да се използва сила – САЩ ясно изразиха тази позиция. Ние виждаме, че руските войски напълно обосновано отговориха на нападението срещу миротворците на Руската Федерация в Южна Осетия.

Но сега тези сили са преминали на грузинска земя и териториалната цялост на Грузия е поставена под заплаха”, каза посланик Байърли.

„Комерсант” коментира, че Джон Байърли е пристигнал в Москва в началото на юли и точно след месец е започнал конфликтът в Южна Осетия. При нападението срещу Цхинвали грузинската армия използва и системи за залпов огън „Град”, които са предназначени за поразяване на сухопътни части на противника, а не на мирно население. В резултат на грузинското нападение бяха избити, по предварителни данни, около 2000 цивилни южноосетинци.