Джо Байдън
Джо Байдън / /Getty Images
САЩ ще се защитават, ако Китай застраши суверенитета ни, заяви американският президент Джо Байдън в речта "За състоянието на съюза", предаде ДПА.

Байдън каза, че Вашингтон е готов да си сътрудничи с Пекин по въпроси, които са от интерес на САЩ, и в името на благото на света.

"Но не оставайте с погрешно впечатление. Както заявихме пределно ясно миналата седмица - ако Китай застраши суверенитета ни, ще защитим страната си. Както и направихме", изтъкна американският лидер.
 


Думите на Байдън са свързани със свалянето в неделя на китайски балон, който навлезе в американското въздушно пространство и за който се предполага, че е бил използван за шпионски цели. Балонът бе свален от САЩ с ракета край бреговете на щата Южна Каролина.

Байдън подчерта, че ясно е заявил на китайския президент Си Цзинпин, че САЩ искат съревнование, но не и конфликт.

"Няма да се извинявам за това, че инвестираме, за да направим Америка силна. Инвестираме в американски иновации, в индустрии, които ще дефинират бъдещето и които китайското правителство иска да доминира", поясни американският президент.

"През изминалите две години демокрациите станаха по-силни, а не по-слаби. Авторитарните режими станаха по-слаби, а не по-силни", каза Джо Байдън.
Светът е изправен пред сериозни предизвикателства, заяви президентът.

"Съюзниците се активизират, харчат повече и правят повече. Появяват се мостове между партньорите в Тихоокеанския регион и тези в Атлантическия регион и тези, които залагат срещу Америка, разбират колко са сбъркали. Никога не е добра идея да залагаш срещу Америка", категоричен бе Байдън.

Американският президент Джо Байдън приветства възстановяването на американската икономика и създаването на  рекордните 12 милиона работни места в речта си "За състоянието на съюза", като същевременно призова републиканците да спрат да се "борят в името на самата битка", съобщи Ройтерс.

Първото обръщение на Байдън към Конгреса , след като републиканците поеха контрола над Камарата на представителите, следваше темите, на които той многократно се е спирал от началото на мандата си. 

Ройтерс предлага  откъси от речта в писмения й вид.

Америка, великата

"Историята на Америка е история на прогреса и ние сме единствената страна, която е излизала от всяка криза по-силни, отколкото когато сме влизали в нея. Това е, което ние правим отново."

"Днес КОВИД вече не контролира живота ни. А преди две години нашата демокрация беше изправена пред най-голямата заплаха след Гражданската война. Днес, макар и наранена, нашата демокрация остава непоклатима и несломима."

Икономиката на САЩ

"Преди две години икономиката ни се задъхваше. Когато стоя тук тази вечер, ние създадохме рекордните 12 милиона нови работни места – повече работни места, създадени за две години, отколкото който и да е президент някога е създавал за четири години. Преди две години КОВИД беше затворил нашите предприятия, затвори училищата ни и ни лиши от толкова много неща."

"Моят икономически план е за инвестиране в места и хора, които са били забравени. На фона на икономическите сътресения през последните четири десетилетия, твърде много хора бяха изоставени или третирани като че ли са невидими."

"Може би това сте вие, които гледате вкъщи. Спомняте си работните места, които изчезнаха. И се чудите дали изобщо съществува път за вас и децата ви да вървите напред без да се преместите. Разбирам ви."

"Ето защо изграждаме икономика, в която никой не е изоставен. Работните места се завръщат, гордостта се завръща благодарение на изборите, които направихме през последните две години. Това е план за възстановяване на Америка и постигане на реална промяна във вашия живот."

Моите приятели републиканци

"Към моите приятели републиканци, ако можехме да работим заедно в предишния Конгрес, няма причина да не можем да работим заедно и в новия Конгрес. Хората ни изпратиха ясно послание. Да се борим за заради борбата, власт заради властта, конфликти заради самите конфликти, не ни води до никъде."

"И това винаги е било моето виждане за страната: да възстановим душата на нацията, да възстановим гръбнака на Америка: средната класа, да обединим страната. Ние сме изпратени тук, за да довършим работата!"

"Вече сме финансирали над 20 000 проекта, включително в големи летища от Бостън до Атланта и Портланд... Искрено благодаря на моите приятели републиканци, които гласуваха за закона. А на моите приятели републиканци, които гласуваха против него, но все пак искат да финансираме проекти в техните райони, казвам не се притеснявайте. Обещах да бъда президент на всички американци."

Големите фармацевтични компании

"Всеки ден милиони хора се нуждаят от инсулин, за да контролират диабета си, за да могат да останат живи. Инсулинът съществува от 100 години. Производството му струва на фармацевтичните компании само 10 долара за флакон. Големите фармацевтични компании обаче несправедливо таксуват хората със стотици долари – и реализират рекордни печалби. Повече няма да е така... Да ограничим цената на инсулина на 35 долара месечно за всеки американец, който се нуждае от него." 
"Големите корпорации не само се възползват от данъчния кодекс. Те се  възползват от вас, американските потребители."

Реформи в полицията

"Всички искаме едно и също нещо. Квартали без насилие. Правоохранителни органи, които печелят доверието на общността. Нашите деца да се прибират в безопасност."
"Равна защита пред закона; това е заветът, който имаме в Америка... Знам, че повечето полицаи са добри, достойни хора. Те рискуват живота си всеки път, когато обличат униформата. Но това, което се случи с Тайър в Мемфис, се случва твърде често. Трябва да се справим по-добре."

Подкрепа за Украйна

"Ние обединихме НАТО и изградихме глобална коалиция. Застанахме срещу агресията на (руския президент Владимир) Путин. Ние застанахме на страната на украинския народ.“

"Тази вечер към нас отново се присъедини посланичката на Украйна в Съединените щати. Тя представлява не само своята нация, но и смелостта на своя народ. Посланик, Америка е обединена в нашата подкрепа за вашата страна. Ние ще бъдем с вас толкова дълго, колкото е необходимо."

По думите му руската инвазия в Украйна е "изпитание за вековете, изпитание за САЩ, изпитание за света".
Божидар Захариев/БТА